Dagens leder

Tenke det, ønske det, ville det, men...

Lokalpolitikerne må ikke få late som at de er satt under tvang når de vedtar skolenedleggelser.

Mye tyder på at det i kveld blir stiftet en forening med et klart formål: Å etablere en montessoriskole i Helgådalen. Initiativet er et klart svar på kommunestyrets budsjettvedtak, der det ligger i kortene at Volden skole fra i høst går inn i historien som en kommunal skole. Rådmannen har regnet ut at Verdal sparer 2,8 millioner kroner i året på legge ned grendeskolen i Helgådalen. Ingen vet hva som blir det økonomiske resultatet om det i stedet blir etablert privatskole i grenda.

Kan bli dyrere. Staten gir privatskolen et tilskudd per elev, og gir kommunen et tilsvarende trekk i deres overføringer fra staten. Som utgangspunkt mister kommunen 84.500 kroner per elev i privatskole (tall for 2016). 33 elever i privatskole vil altså gi 2,8 millioner kroner i mindre overføringer fra staten til Verdal kommune. Da går vinninga opp i spinninga. Men svaret på regnestykket er ikke gitt. Systemet inneholder flere andre komponenter som trekker både i den ene og den andre retningen. I rådhuset er de nok i stand til å regne seg noenlunde eksakt fram til effekten for Verdal kommune om etablering av en privatskole kommer i kjølvannet av en nedleggelse.

Mer enn penger. For alles skyld, både de som rammes og de som skal fatte vedtaket, må vi håpe at det er andre verdier enn de rent økonomiske som rår grunnen. Det handler også om hva du påfører barna som blir rammet, blant annet med mye lengre skoledag på grunn av lengre skyss. Det handler også om hva det gjør med et fra før utsatt grendesamfunn å bli fratatt noe av det viktigste limet i bygda, skolen.

Har flere valg. De folkevalgte har en tendens til å skylde på alle andre enn seg selv når de må fatte upopulære vedtak. Det er ingen som tvinger dem til å legge ned Volden skole. Hvis de har vilje til det kan de frede skolen i Helgådalen, og gjøre endringer ved andre skoler. De blir ikke populære om de gjør det heller, men det er en mulighet de har.

Verdal kommune har 800 millioner kroner til rådighet i 2017. Innsparingen ved å legge ned Volden skole utgjør 0,35 prosent av dette. I beste fall. I verste fall, er det ingen innsparing i det hele tatt. Så det er klart at politikerne har et valg. De må ikke få late som at de er satt under tvang.

Mer å lese på Innherred:
 
Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.
Leses nå
 

Debutanter sørget for seieren

Levanger FK spilte årets første treningskamp lørdag.

- Hva skal til for å få en sykehjemsplass?

Det vil komme nasjonale kriterier for å få klarere svar på spørsmålet som opptar mange.

Refleksjon

Historien om en koffert som forsvant

Det var mer enn en koffert som Reem følte at hun mistet, da den forvant for henne i Tyrkia.

Innlegg

Verdal: Streng og rettferdig eldreomsorg?

Det er både opprørende og krenkende og høre at Verdal har hatt for god eldreomsorg, skriver Astri Vikan.

Dagens leder

Klarer vi å se alt dette i en sammenheng?

«Alle» vil ha ny veg, og «alle» skjønner da at det betyr bompenger.

Her finner du gull hver eneste fredag

Kom og bad i den musikalske skattkiste. Det er helt gratis. Langt unna er det heller ikke.

Trafikkulykke i Momarka

To biler og to personer involvert.

Spaltisten

Her er en fars beste råd til sin datter videre i livet

Velg noe du er genuint interessert i – uavhengig av lønn og status!

Innlegg

«Fali det»

Heia te dæ Øystein Walberg, skriver Odd Olsen.

«Det er bonkaill æ har mæst løst te å bli!»

Men det blir kanskje om noen år. Først skal Stig Myhr og hans kolleger skaffe oss lys og varme.