Fredag tok de mer eller mindre over hele medieuniverset her til lands, og satte seg sågar på kartet i internasjonal media i noen flyktige minutter», skrev nettavisa iTromsø i september om da Aftenposten kalte Mark Zuckerberg inn på teppet. Facebook hadde da stanset posting av journalistisk og historisk billedmateriale fra My Lai. Selv Erna Solberg ble posting ble slettet.

Kunnskap er makt heter det. Hva da når den som har makt verken har kunnskap eller innsikt, og utøver totalitær kontroll med medlemmene i et samfunn? Moderator på Facebook-siten/gruppa, Du veit du e gamme å fra Levanger, har fjernet noen av mine innlegg på siten. Moderator skriver: «Admin og admina vil NOK en gang påpeke at dette IKKE er et diskusjonsfora, men en gruppe for å mimre og dele bilder m.m. Dette forventer vi at ALLE medlemmer respekterer, og ser det nødvendig fra nå av å utestenge medlemmer direkte ved nye overtredelser på gruppereglene. Ber forfatter selv slette dette innlegget. Må admin gå til det grep å slette det, vil det også medføre utestengelse av gruppa.».

Ser ikke moderator at historie kan være en refleksjon av en gitt tids maktforhold og at den kan drøftes og analyseres? Jeg spør admina hva hun forstår med begrepet diskusjon da? Hva ligger utenfor og hva ligger innenfor? Kan hun operasjonalisere begrepet for oss brukere? Nei, hun svarer ikke. Har du reflektert over at taushet er en ny form for maktutøvelse? -Offertenkning er en av vår tids sterkeste hersketeknikker, skrev Fritt Ord-redaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten.

Spørsmålet blir: Kan man da få parallelle rettssamfunn på Internett? Hva da med I-.host? En jusprofessor og en dataviter skal ifølge forsker dr. juris Anine Kierulf(2008) ha uttalt at I-host’en har rett til å sensurere innholdsproduksjonen på «sine» nettsider”. Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening argumenterte på sin side med at artikkel 18 i Electronic Commerce Act ikke gir I-host’en noen slik rett. Ifølge Kierulf er det rimelig å tolke artikkel 10 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen og paragraf 100 i norsk grunnlov dit hen at en I-host eller admin(a) på Du veit du e gammel å fra Levang ikke kan gripe direkte inn i innholdsproduksjonen som bygger på sentrale frihetsverdier i den vestlige verden.

Skal Du veit du e gammel og fra Levang bare være et ekkokammer for de innvidde, eller skal det kunne prates om og drøftes mer problematiske sider i Levangers historie enn den glansede? Man har nylig hatt en gjennomgripende diskusjon om Facebook og ytringsfriheten i Norge og Amerika. Facebook-grunder Mark Zuckeberg har et stykke på vei imøtekommet innsigelsene fra oss journalister og skribenter.

Men har moderatorene på Skogn fått med seg det? Det oppstår således noen totalitære lommer på Facebook som lever på siden av det vestligliberale diskursen om Ytringsfrihet og Grunnlovens bestemmelser. Makt uten kunnskap, dannelse og transparens er livsfarlig. Dernest er det en betydelig demokratisk utfordring. 17. mai blir ikke det samme dersom dette får spre seg.

Terje Carlsen

journalist, medlem NJ 7392 og lokalhistorieforfatter