Nærpolitireform. Jeg vet ikke hvem det er i regjeringsapparatet som tar på seg ansvaret for å ha døpt barnet det. Det som er helt sikkert er at reformen oppleves som fjern rundt omkring i vårt langstrakte land. Blir det mer nærpoliti når lensmanns- og politikontorer blir lagt ned, blant annet i Verdal og/eller Levanger?

Denne reformen burde ikke vært gjennomført i den formen den har fått, mener rådmann Jostein Grimstad i Verdal. Han anbefaler formannskapet å benytte seg av klageretten. Det blir nok fulgt opp av politikerne, og da vil de med styrke hevde at både kontoret og lensmannen skal opprettholdes med tjenestested i Verdal kommune. I så måte følger Verdal andre kommuner som også har varslet klage på omleggingen av landets polititjenester.

Tryggheten. Det er flere forhold som gir grunn til å rope varsko. Det ene går på fraværet av politi i store geografier. Ingen tror det blir lovløse tilstander av dette. Men, det gjør noe med folks trygghetsfølelse når lensmannen forsvinner og politiet blir sittende mye lenger unna. Også rollen politiet har tatt i forebygging blir svekket. Et ordentlig nærpoliti kjenner sitt folk. Relasjoner er bygd opp gjennom flere år. Både lovlydige og de mindre lovlydige får et personlig forhold til polititjenestemennene i lokalsamfunnet. Dette må ikke undervurderes som forebygging og konfliktdemper.

Også lensmannens rolle som medspiller i de lokale politiske prosessene er viktig. Rådmannen i Verdal framhever nettopp det poenget. Verdalssamfunnet har gjort merkbare forbedringer de siste 10 – 15 årene. Lensmannens rolle sammen med andre gode krefter, har vært avgjørende. Det er grunn til å frykte at trygghet, nærhet og medvirkningen vil svekkes om politiet forsvinner fra folks hverdag.

Utarming. Politireformen er ikke det eneste som skjer i dag, og som av mange oppleves som sentraliserende. Små og større lokalsamfunn rundt om i landet opplever en utarming når statlige arbeidsplasser samles i større enheter. For noen oppleves summen som svært dramatisk. For andre oppleves den i alle fall som klart urettferdig.

Det er ikke bare navnet på reformene som oppleves feil når storsamfunnet blir fjernere og lenger unna folket.

(Lederkommentar i Innherred 25. februar 2017)