Denne uka har regjeringen lyst ut rekordmange blokker i den norske delen av Barentshavet. Til tross for at verden for lenge sida har funnet mer olje enn det atmosfæren tåler at vi utvinner.

Til tross for at en samlet global miljøbevegelse fraråder både leting og boreaktivitet i arktiske strøk. Til tross for det internasjonale pengefondets advarsler mot å føre Norge enda dypere inn i oljeavhengigheten. Vi er skuffa og sinte. Dette er framtidsfiendtlig politikk.

Et samlet Storting er enig om at vi bør holde oss under 2 graders global temperaturstigning. Norge har forpliktet seg til Parisavtalen, som krever at verdens befolkning reduserer sin oljeetterspørsel. Når regjeringen nå går inn for å åpne enda flere havområder for leting gir de ett eneste signal: Norge er villig til å gamble på at verden ikke når sine klimaforpliktelser. Den norske regjering vil tjene seg rike på at verden ikke lykkes i å begrense etterspørselen etter olje. Dette finner vi opprørende.

Vi kan ikke på den ene siden si at klimamålene skal nås, og på den andre siden legge opp til fortsatt eksport av det som skaper klimakrise i uoverskuelig framtid. Det er dessuten risikabelt: hvis verden lykkes i å begrense oljeetterspørselen uten at den norske oljeavhengigheten er dempet så sliter vi.

Vi har samlet all leserdebatt på ett sted. Klikk på bildet.

Arbeidsledigheten i et slikt scenario vil være langt verre enn den som har rammet Vestlandet siden 2014. Vi lurer på når oljepolitikken vurderes i lys av klimarisiko.

Så lenge regjeringen neglisjerer klimaperspektivet skyver de voksne en enorm problematikk foran seg og sender regninga til vår generasjon. Alt med tanke på kortsiktig profitt. Det er ikke greit. Vi forventer at Kristelig Folkeparti og Venstre blir med oss på å stanse 24. konsesjonsrunde.

Anne S. Stokke

Grønn Ungdom, Nord-Trøndelag