Svarene mangler fortsatt fra Høyre, Senterpartiet og deres budsjettkamerater, men konsekvensene av denne destruktive politikken er imidlertid i ferd med å konkretisere seg.

Etter gjentatte spørsmål i etterkant av Høyre og Senterpartiets budsjettvedtak før jul i 2017, så har flere av budsjettkameratene i Senterpartiet, Høyre, Frp, Venstre, MDG og John Hermann prøvd å bagatellisere konsekvensene av det de har gjort. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti ble som kjent nedstemt.

Hvorfor svarer de ikke på spørsmålene om hvorfor de hoppet over innbyggerne, ansatte og arbeidstakerorganisasjonenes lovhjemlede høringsrett? Hvorfor svarer de ikke på spørsmålene om hvorfor de ikke har underlagt budsjettforslaget sitt forsvarlig saksbehandling og kvalitetssikring? Hvorfor svarer de ikke på spørsmål om hvilke deler av Verdal kommunes budsjett som skal rammes?

Noe av svaret ligger nok i kuttlista rådmannen legger frem for formannskapet denne uka. Ledet av Høyre og Senterpartiet så har budsjettkameratene gjort et «skrivebordsvedtak» hvor man har skrevet inntektene på eiendomsskatt ned og sagt at rådmannen skal utrede konsekvensene i etterkant. Nå får imidlertid denne formen for politisk styring sitt brutale møte med virkeligheten.

Her er bare et lite utvalg av kuttene som rådmannen synliggjør for kommunestyret:

En svekkelse av eldreomsorgen gjennom kutt i hjemmetjenestene.

Slukking av gatelys.

Øke prisene på kulturskolen.

Den tradisjonelle førjulstacoen for alle ansatte i Verdal kommune. For hver enkelt ansatt vil nok ikke dette oppleves som den største omveltningen i livet, men det er et ganske illustrerende eksempel på hvor smålige budsjettkameratenes kutt er.

Kutt i tilskudd til eldreråd, ungdomsråd, råd for funksjonshemmede og innvandrerråd. Dette svekker disse gruppenes arbeid med å være den høringsparten for kommunestyret som lovverket sier at disse rådene skal være. Dette er etter Arbeiderpartiets syn svært umusikalsk i møte med innbyggernes krav om stadig sterkere medvirkning og involvering – ikke minst viser den pågående offentlige debatten dette.

Reduksjon i støtten til sentralidrettsanlegget. Dette rammer barn og unges muligheter til utfoldelse og mestring. Samtidig er det en strek i regninga for kommunens møysommelige oppbygde satsing på forebygging i stedet for reparasjon i folkehelseøyemed.

Holde svømmebassenget søndagsstengt.

Slutte med kulturprisutdelingsarrangementet (!) i et av landets fremste kulturkommuner.

Redusere tilskuddet til Verdal Idrettsråd – etter at det er blitt styrket betydelig de siste to årene.

Er en justering av 7 år gamle eiendomsskattesatser, som i hovedsak justeres med hensyn til lønns- og prisstigning, virkelig så viktig å unngå for Høyre og Senterpartiet at man er villig til å slå beina under så mange av kommunens bolystkvaliteter?

Arild K. Pedersen

Gruppeleder, Verdal Ap