Hvis man går klar av de negative historiene om president Trump, som distribueres i amerikansk og europeisk presse, kan man gå direkte på twitter-konto: «realDonald Trump».

Der skriver han selv hver morgen, og spyr ut sine egne meninger om verdensbildet han har dannet seg, ved å høre på flere TV-kanaler som, Fox News og lignende.

Hans kommentarer er skremmende lesing. Språket er vulgært, og synspunktene ofte så borti natta, at man fristes til å tro at onde hackere har erobret presidentens kanal. Men det har de ikke.

Amerikansk presse gjør seg ofte opp en mening hvor mange usannheter som han sender ut.

Han tegner mange ganger et bilde av USA som slett ikke svarer til virkeligheten.

I disse dager kommer det ut en skandalebok, som ser ut til å bli bestselger i USA- «Fire and Fury», hvor det ene opplaget etter det andre rives ut av hyllene til bokhandlerne, og hvor nettet flyter over med piratkopier.

Men selv om man betviler alt som står i boka, – så er presidentens egen reaksjon enda mer skremmende.

Psykiatrisk professor, Brandy X. Lee ved Yale har møtt i flere kongresser. Hun mener Trumps mentale helse stadig er et stort problem.

Fra et medisinsk perspektiv er dette urovekkende, og ser ut til at USA er kommet i en nødssituasjon sier Lee til CNY Daily News.

Hun mener Trumps helse kan være en trussel mot menneskene på jorden.

Flere forfattere mener at boka Fire and Fury kan bidra til å felle Trump.

Hvis dette kan være en trøst at intet i denne verden er så galt at det ikke er godt for noe, så har Trumps presidentskap minnet oss europeere hvor viktig amerikansk lederskap er for den globale stabilitet, og at vi ikke kan dette for gitt..

I årevis har vi diskutert fordelingen innen NATO og flere land henger etter.

For tiden har Norge soldater i Latvia, og målet er som i hele NATO og handle så profesjonelt at man unngår krig.

Men som en tidligere amerikansk etterretning- sjef har uttalt sitter den største trussel i Det hvite hus.

Den viktigste begivenhet på den globale scene i den senere tid er at USA på en rekke områder har trukket seg ut som global leder. Flere Handelsavtaler er skrotet og den verdensomspennende klimaavtalen, ble skrotet.

Det er dessverre ingen ting som tyder på at noe vil bli annerledes i 2018. Så mens mannen i Det hvite hus er travelt opptatt med å trekke USA ut av globale forpliktelser, dannes et vakuum, først og fremst med det fremstormende Kina, med Putins Russland i helene.

Demokratiet er truet og verden er i fare.

Asbjørn D.K. Eklo