I et intervju i lokalavisa 30/12-17, kom ordføreren inn på sin virkelighetsoppfattelse av situasjonen i vår kommune, som etter min mening og mange andres (avisinnlegg) ligger langt unna virkeligheten på svært mange områder.

Dette kommer også godt frem i redaktørens spalte i samme avis.

Jeg har vært og er opptatt av området vest for E6. Jeg har i mange avisinnlegg lagt frem begrunnelse, forslag og ideer om hvordan områdene kan utvikles til beste for alle samfunnslag.

Jeg har stilt mange spørsmål, jeg har ønsket tilbakemelding på mine innlegg, men ordføreren, som den øverste i kommunen har unngått å kommentere mine innlegg, i motsetning til mange andre «merkelige debatter» han har deltatt i.

Jeg har lagt vekt på at flest mulig av oss, skal se den muligheten vi er i besittelse av og kan miste, Fættaskogen som en grønn korridor som skille mellom en av Norges største industriparker og en flott allsidig friluftslivspark for alle i nærmiljøet.

Så til intervjuet, der ordføreren sier: «Det dreier seg om å svekke muligheten, og det krever en samfunnsforståelse. Hva betyr det når sterke krefter går inn for at Verdal Industripark ikke skal utvides? Blikket må rettes fremover». Hvorfor sier ordføreren dette?

Hvem har samfunnsforståelse? Hvem er det som ikke retter blikket fremover?

Er det vi som ser mulighetene for områdene vest for E6, eller er det den styrende makta i kommunen som kun ser utvidelsen sørover, Fættaskogen og jordbruksareal som eneste alternativ?

Alle samfunnsengasjement jeg har kunnskap om, gjennom avisreportasjer, avisinnlegg, høringsuttalelser til kommunedelplan Verdal by 2016-2030 (godt over halvparten av innkomne høringsuttalelser var sterkt engasjert i temaet, politiske parti, organisasjoner, velforeninger, enkelt mennesker mfl.), samtaler med menigmann, har sterke meninger om at VIP må utvides og eksisterende områder må utvikles/fortettes.

Alle som en er for at utvidelsen må skje nordover, og at Ørin N som allerede er regulert og påkostet flere millioner må være valget, som i tillegg til nye flotte areal også gir nye havnemuligheter.

Er ikke det å rette blikket fremover?

Også næringsdrivende, som jeg har vært i kontakt med, sier at Ørin N må prioriteres før eventuelt Fættaskogen blir vurdert. Er skogen først borte er det ingen vei tilbake. Nok er nok.

I 2012 var også ordføreren vår en del av denne forståelsen, blant annet gjennom Prosjekt 2012. Hva er grunnen til at ordføreren i samarbeidsavtalen (2015) med H og KrF forandret mening?

«Suksessen rundt VIP er forklaringen på innflyttingsveksten. Den vil fortsette med de mulighetene som nå ligger med å utvide i Fættaskogen, mer enn antyder ordføreren».

Hvorfor er trangen til å ødelegge Fættaskogen med alle mulighetene større enn å gå på med krum hals for Ørin Nord?

Mener ordføreren at innflyttingsveksten stanser, dersom Fættaskogen skånes og blir en del av et friluftslivsområde for alle og Ørin N m/havn integreres i industriparken?

Nytt utdrag fra intervjuet: «men det går på finansiering. Dette løses ikke gjennom merkelige debatter om priser på oppfylling av en million kubikk er 114 millioner eller 134 millioner.» «Vi må ha en tyngre aktør»

I avisinnlegg, i høringsuttalelser til kommunedelplanen etterlyses konkrete kostnad- samfunnsberegninger for alternativene.

Dette har aldri blitt utført, i alle fall ikke gjort til kjenne for offentligheten.

Dersom ordføreren allerede i 2015 hadde lagt frem, eller at det hadde vært en del av kommunedelplanens konsekvensutredning, hadde ordføreren unngått de merkelige debattene som han selv har vært en del av.

Samfunnsforhold, verdier på kort og lang sikt på dyrka jord og Fættaskogen, gode boforhold for de som bor på Fætta, tilgjengelige boligtomter uten å berøre dyrkajord, samt flotte rekreasjonsområder for Verdals befolkning.

Hva er dette mot millionene til ordføreren som sannsynlig ikke finnes.

Fætten Vel påpekte allerede i sin høringsuttalelse i elleve punkt og med konklusjon.

Det er med andre ord mer lønnsomt for kommunen å bygge ut Ørin N istedenfor å utvide Ørin S.

Hvorfor er ordføreren villig til å slå beina under boforholdene på Fætta?

Til slutt noen betraktninger omkring kommunestyremøte 12/12-16.

3 Industriområdet: «Kommunestyret slutter seg til rådmannens forslag om at arbeidet med klargjøring av nytt industriareal på Ørin nord, må gis prioritering i planperioden.

Kommunen bør også bidra til at det blir bedre utnytting av det arealet som i dag brukes til næringsformål, samt bidra til bedre tilgang til området for sykelister»

Hvor står saken i dag?

Har kommunen sett på Ørin N i forbindelse med utvidelsen av Verdal Havn som skal stå ferdig 2019-20?

Kanskje finnes en større aktør her?

Masser for oppfylling av Ørin N?

Blikket må rettes fremover.

Per Bakke Kristiansen