Leserne får ha meg unnskyldt om de synes det blir mye Stiklestad og Olsokdager. Men jeg tilbringer mye tid der om dagen, og lar meg inspirere av mye av det som foregår på kultursenteret. I dag vil jeg dvele ved Frank Aarebrot og hans foredrag søndag kveld.

Tenk at nesten ett tusen mennesker betaler et par hundrelapper for å få en historietime med en professor fra Bergen. At vi sitter der og følger interessert med på en mann som sitter i en ørelappstol og bare prater i et par timer. Han snakker om norgeshistorien de siste ett tusen år. Vi humrer, vi smiler, vi er ettertenksomme og vi lar oss rive med. Undervisningen. Det er mye vi kan si om fenomenet vi opplevde i Borggården søndag kveld. I pausen var det flere av oss som tenkte tilbake til historieundervisningen vi hadde da vi gikk på skolen. Det vil være en overdrivelse å si at dette var det mest populære faget. Det må ha noe med historiefortellingen å gjøre. Noe med hvordan innholdet blir formidlet.

Mot 2030

Det er ikke bare lærere som har noe å lære av Frank Aarebrot. Det gjelder alle som driver med historieformidling. Jeg vil tro at også ledelsen ved kultursenteret på Stiklestad fikk med seg nyttig lærdom i løpet av historietimen. Mot tusenårsjubileet i 2030 vil det bli forsket og diskutert om mange teorier og forklaringer om Stiklestads plass i vår historie. Aarebrots bidrag er åpenbart viktig å ha med seg.

Noen vil ha det til at Aarebrot slår hull på myter som er skapt rundt Stiklestad, 1030 og Olav den hellige. Det er for så vidt riktig det, men hans bidrag er åpenbart mer til fordel enn til ulempe for dem som formidler arven etter Stiklestad.

Aarebrots fortelling om Stiklestad er annerledes enn den som til vanlig blir fortalt. Det er kongshæren som har flest «hedninger» i leiesoldatene fra Russland. Bøndene i Trøndelag er allerede kristnet. Olav har allerede tapt kampen om den norske trona, i et «ukjent» slag i Skåne i 1026. Den egentlige seierherren på Stiklestad er kirken som bygger opp voldsom makt på myten om helgenkongen.

Nesten rock and roll

Historietimen i Borggården var litt av en opplevelse. Den vil sitte lenge i sinnet til oss som var til stede. Så kan vi alle lure på hvordan det er mulig at det samles like mange i Borggården på et historisk foredrag som når en av landets mest populære rockegrupper, CC Cowboys, var på samme plass noen dager tidligere. Det er nok litt rock and roll-faktor over professoren fra Bergen også!