Fullt orkester med strykere, blåsere og komp på scenen i en feststemt Lydhagen lørdag kveld. Musikere i alle aldre. I en fullsatt sal satt tidligere elever ved Vinne skole, deres lærere, deres foreldre, venner og bekjente. En tretimers kveld med nyskapt musikk og tekster, laget av tredjeklassingene den gang for 33 år siden i samarbeid med musikklæreren, Nils Halse Kanestrøm og lærer Ole Hustad.

Musikk og sang, klassekor, solister, kulisser og feststemning. Dette fikk vi oppleve i sekvenser med videoopptak av prosess og forestilling, og med livemusikk og sang med et fullsatt orkester, friskt ledet av «gamlemor» Maj Britt Larsen. Og hvilken sang presterte de ikke minst, disse tredjeklassingene på videoopptakene? Både kor og solister trøkket til som bare det samtidig som de var så trygge i sine skuespillerroller.

Vi fikk idet hele gjennom kvelden oppleve hvordan tredjeklassingene, lærerne, foreldrene, administrasjonen, kommunen og fylkeskommunen, hadde utviklet et unikt samarbeid på tvers av fag og i et samspill basert på helhetlige pedagogiske strategier der kvalitet og ikke minst samskaping var fundamentet. Og hvilken kveld det ble! Og: Hvilket eksempel til etterfølgelse i dagens skole!

Det er sannelig 33 år siden de to tredjeklassene under ledelse av lærerne Hustad og Kanestrøm var med og skapte musikkteateret «Skogen som forsvant». Nå møttes altså (nesten) alle aktørene igjen. Kanestrøm har gjennom lang tid arbeidet iherdig for å gjenskape noe av dette pilotprosjektet, noe han i høyeste grad har lyktes med ved å trekke med seg de nå voksne elevene, foreldrene deres og ressurspersoner som var med den gangen, i tillegg til andre bidragsytere. Et nytt og meget vellykket samskapingsprosjekt vi kunne fryde oss over denne lørdagskvelden.