Rektor Steinar Nebb mener han kommer kritikerne i møte når han og styret for Høgskolen i Nord-Trøndelag retter blikket mot Bodø og ønsker seg en fusjon med Universitetet i Nordland. Nebb har rett i at dette er en imøtekommelse fra HiNTs side. Spesielt i forhold til de som har ment det både var menings- og retningsløst av høgskolen å sette opp tre likestilte alternativer som sitt svar på strukturdebatten. HiNT-ledelsen har fortsatt en lang veg å gå for å overbevise skeptikere og kritikere om at samarbeidet mot nord er bedre for HiNT, enn et samarbeid mot NTNU og HiST i et midtnorsk alternativ.

Jeg har vært kritisk, først og fremst fordi HiNT-styret i første runde valgte å stå fram uten noen mening. Jeg er også av den oppfatning at Trondheimsleia hadde vært mer naturlig for HiNT enn vegen mot nord. Selv om NTNU ikke hadde Nord-Trøndelag som sitt førstevalg, er det ikke Gunnar Bovim eller hans styre som skal til sjuende og sist bestemmer den framtidige strukturen på universitet og høgskolene her til lands. Det vil være en politisk beslutning.

Nå, når HiNTs styre har valgt retning og veg videre, er det riktig å se nærmere på de argumenter rektor Steinar Nebb bruker i intervjuet med Levanger-Avisa sist tirsdag. Selv om Bodø etter min mening fortsatt står fram som et nest beste valg for Nord-Trøndelag, er dette et levelig alternativ som kan gi HiNT utviklingsmuligheter. På noen områder kan det også se ut enklere å manøvrere inn i framtida med bodøværingene enn med en fire ganger større enhet i Trondheim.

HiNT er blant de mest desentraliserte høgskolene i Norge med fem ulike studiesteder, samt desentralisert utdanning også i andre kommuner. Hvis dette er en kvalitet som høgskolen ønsker å bygge på videre, vil nok det være lettere i samarbeid med Bodø, i Nordland som har mange av de samme behovene som oss og som har enda lengre avstander mellom byene. Har man et ønske om jevnbyrdighet er det også opplagt også lettere mot en partner som er marginalt større enn HiNT, enn å inngå i NTNU-sfæren med nærmere 40.000 studieplasser.

Å slå seg sammen med en aktør som ønsker deg velkommen, vil også gjøre prosessene videre enklere, enn om fusjonen blir påtvunget av en statsråd eller et storting. Styret i Universitet i Nordland har som kjent sagt ja til å utrede fusjon med HiNT, mens NTNU ikke har brydd seg om å sette nordtrønderne på sin liste over mulige fusjonspartnere.

Det er ingen grunn til å mistro HiNT-ledelsen for å ikke ville høgskolens beste når de nå har tatt sitt valg. De har også holdbare argumenter som bygger under ønsket om å være mer nordvendt. Fortsatt er nok mange i tvil om dette er det beste og mest framtidsrettede valget for Høgskolen i Nord-Trøndelag.