Terrortrusselen henger fortsatt over det norske samfunnet. I går ettermiddag var statusen at det foreligger en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge som regnes som alvorlig og uavklart.

Blant norske muslimer er det en bekymring for følgene av den alvorlige situasjonen vi nå står oppe i. Både muslimske talspersoner og privatpersoner har de siste dagene satt ord på hva de føler. De understreker - med rette - at de er en del av det norske samfunnet og at truslene rammer dem like mye som etniske nordmenn. Samtidig kommer det oppfordringer fra flere, rettet mot muslimske brødre og søstre, om å bidra med en årvåkenhet rettet mot sine egne og se etter holdninger og handlinger som kan oppfattes som truende.

Jeg var selv tilstede i auditoriet på Stiklestad Nasjonale Kultursenter søndag da unge, aktive Fatima Almanea, som er bosatt i Verdal, fortalte hvordan det er å være ung muslim i det norske samfunnet. 19-åringen kjenner seg først og fremst som norsk etter å ha bodd i landet mesteparten av livet. Til Trønder-Avisa i går satte hun ord på hva terrortrusselen gjør med henne og hennes likesinnede. Almanea frykter at terrortruslene skaper et mer lukket samfunn, fordi mange kan sette likhetstegn mellom muslimer og terrorister.

Ære være den norsk-irakiske ungjenta for hennes engasjement, og at hun setter ord på det mange sikkert går med av tanker i disse dagene. Det er viktig med slike stemmer også i vårt lokalmiljø. Men vi kan også stille spørsmålet den andre vegen: Hvorfor skal Fatima Almanea føle mer enn sine jevnaldringer i Verdal og Levanger at hun må stå til ansvar for ekstremister som truer vårt samfunn med terror?

Jeg synes byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland, satt gode ord på dette da han talte i en moske i hovedstaden før helga. Budskapet ble utdypet i et intervju med Vårt Land i går. Hans klare oppfordring til oss er at vi må slutte å forvente at muslimer skal ta avstand fra terror. - Vi må slutte å forvente at borgere i Oslo og Norge med muslimsk bakgrunn tar avstand fra terror og fundamentalisme. Vi må legge til grunn at de fleste er mot dette i utgangspunktet, sier Røsland.

Byrådslederen understreker samtidig at en slik holdning er krevende. Jeg må gi ham rett i det. Jeg tror flere med meg har en førstereaksjon der vi kjenner at det blir riktig når norske muslimer går ut og tar avstand fra de som truer oss. Samtidig har byrådslederen helt rett i at det burde ikke være sånn. Og hans mål bør vi stille oss bak: - Jeg håper vi en dag bor i en by og et land hvor en ung mann som går i moskeen på fredag mistenkeliggjøres like lite som en ung kvinne som går i kirken på søndag, sa Røsland i talen i moskeen.

(Leder i Levanger-Avisa 29. juli 2014)