Politimester Trond Prytz holder fast at lensmannskontoret i Levanger skal flyttes til Verdal fra neste sommer. Dette er en midlertidig ordning, i påvente av at den bebudede omorganiseringen av politiet. De ansatte ser også ut til å erkjenne at avgjørelsen om en midlertidig flytting fra juni neste år står ved lag. Men forståelig nok er de redd for at dette i neste omgang går over i en mer permanent løsning, og at Levanger i framtida blir stående uten stedlig politi.

Denne kampen er så viktig at den må oppta flere enn de som blir berørt i kraft av at de arbeider i etaten. Det handler om trygghet og at innbyggerne skal kunne stole på at politiet er der nå de trengs. Tilstedeværelsen i hverdagen er også viktig for å beholde og bygge videre på den nærheten som det lokale politiet er kjent for. At polititjenestemenn bor og arbeider i et lokalt miljø, og kjenner folk de på godt og vondt er i kontakt med, betyr mye for folks oppfatning av politiet.

Jeg mener å se utslag av dette i enkelte distrikter som opplever politiet som mer fraværende enn tidligere. Det sprer seg en misnøye når det tar lang tid å få politivakta på plass om ting hender. Det skaper en utilfredshet som kan gå ut over folks oppfatning av trygghet og sikkerhet for at politiet like mye er til for dem som de som er bosatt i mer sentrale strøk.

Vi er langt fra der i Levanger slik situasjonen er i dag. Tvert imot er politiet her de beste forbilder for begrepet nærpoliti, med tjenestemenn som kjenner lokalsamfunnets nerve på sin egen puls, og som har veldig oversikt over det som skjer. Det er vel ingen som er i tvil om den store verdien dette har når det gjelder å forebygge kriminalitet, og hva det bidrar til gjennom at folk stiller seg på politiets side og har stor tillit til jobben som gjøres.

Politimester Trond Prytz har også framstått som en forkjemper for dette. Han har med sitt ståsted i den nordtrønderske virkeligheten vært en god talsmann for å organisere seg som nærpoliti. For Levangers del er det viktig å prøve og sikre seg politimesteren som en allierte i kampen mot sentralisering og for å beholde politiets tilstedeværelse. Jeg tar det for gitt at den politiske ledelsen i kommunen har en god relasjon med politimesteren og har sørget for å plassere seg godt i forhold til diskusjonen som blir gående framover.

Det er viktig at debatten holdes varm og at synspunkter gjøres kjent. Fra ulike hold bør det gjøres klart at man ønsker å beholde politiet i kommunen. I tida framover må vi på ulikt vis bruke de påvirkningsmuligheter som finnes, det være seg om det er ulike organisasjoner, det politiske system eller næringslivet som kan engasjere seg. Denne saken er for viktig til at vi blir sittende og vente til at den blir avgjort på bakrommene.

(Lederkommentar i Levanger-Avisa 14. desember 2013)