Dette forslaget stilte også rånerne seg positive til, og etter dialogmøtet satte de i gang en prosess med å danne en slik forening, godt hjulpet av Frode Strand og Rune Dillan i kulturtjenesten i Verdal kommune.

Ruller for fullt fra nyttår

Og nå er ønsket endelig blitt en realitet; Den 25. november ble Nord-Trøndelag gatebilklubb stiftet. Fra nyttår ruller den fra fullt, håper styreleder Arild Landstad (42).

– Det gjenstår bare å signere et par papir i banken, så skal vi begynne å ta inn medlemmene på starten av 2017. Per dags dato er vi allerede 186 stykker med i Facebook-gruppa vår, så det blir spennende å se, sier Landstad.

Medlemsskapet vil koste et par hundre kroner, og medlemmene skal ha klubbens klistremerker festet på bilen. Medlemmene vil også mulighet til å handle en egen klubbgenser eller -bukse. Men det langt fra det viktigste man kan få gjennom klubben:

– Vi skal prøve å gi medlemmene kunnskap, om skruving av bil og slikt. Vi skal også ha fokus på trafikksikkerhet, og vi har en plan om å snakke med Trygg Trafikk angående dette. Også skal vi selvsagt arrangere en del treff, og dra sammen på turer og treff andre steder, både sørover og nordover, opplyser Landstad.

– Men vi er jo i startfasen. Det første året blir litt sånn utprøving. Vi skal få oss litt erfaring nå, så kan dette bli ei veldig bra reise, spår styrelederen.

Klare regler

For å være medlem i Nord-Trøndelag gatebilklubb må man som i de fleste andre klubber undertegne en kontrakt, hvor det står hvilke regler og vedtekter en må følge.

– Her står det blant annet at man ikke skal forårsake unødig støy, gjennom rusing og tuting, og å begrense volumet på musikkspillingen, utfyller Landstad.

På dette området har styret på sju medlemmer lagt ned en omfattende innsats fra sommeren av. Etter at styret ble vedtatt på Facebook, kan Landstad regne seg fram til 15 (!) møter før alle detaljene var på plass.

– Det har gått slag i slag med møter, og vi har hatt dialog med andre klubber rundt om i landet. I tillegg har vi samarbeidet mye med Frode (Strand) og Rune (Dillan) i Verdal kommune, som skal ha mye credit for at vi har kommet i mål, påpeker Landstad.

– Tror du klubben kommer til å redusere rånerbråket i sentrum fra nå av? Og hvordan?

– Jeg håper jo vi klarer det. Vi skal i hvert fall gjøre vårt beste. At vi skal klare å ta alle som bryter reglene, tror jeg ikke, men jeg tror det blir mye bedre.

– Når noen ser en bil med vår reklame på skaper unødig støy, ser man jo at de er i klubben vår. Da kan man varsle oss, og si hvilken bil det var, og kanskje kan vi finne ut hvem som kjørte. Så får medlemmene en muntlig advarsel, deretter skriftlig, og så blir man utestengt om tilfellet gjentar seg, forklarer Landstad, og legger til at de heller ikke tolererer brudd på norsk lov ellers.

For både menn og kvinner

Selv om det hovedsaklig var i Verdal klagene strømmet på i sommer, er gatebilklubben åpen for alle slags nordtrøndere. Og det er absolutt plass til begge kjønn, dét er Landstad klar på – gatebilklubben skal ikke diskriminere noen. Faktisk er tre av sju styremedlemmer kvinner, og man finner både Inderøy, Verdal og Levanger representert i klubben allerede.

– Det er også mulig for folk å være støttemedlemmer, smiler Landstad.

Ifølge han har klubben et godt forhold til Kvernmo Motorsenter, hvor de skal få bruke banen ganske ofte. Og nå, som etableringen er et faktum, ønsker Landstad et eget lokale for klubben.

– Vi skulle gjerne hatt oss et eget garasjeverksted, med en løftebukk, slik at vi kan skruve litt på bilene der. Noe sånt som Amcar-klubben i Verdal har, ønsker jeg meg. Men det blir nok litt fram i tid, sier Landstad.

Han har personlig vært en del av rånermiljøet på Verdal i mange år. 42-åringen forteller at selv om en del klager på dagens rånere, var det noe helt annet på 90-tallet.

– Det er mye bedre nå enn for 20 år siden. Da var det helt Texas her, helt vilt, forteller han.

– Og om medlemmene våre følger reglene vi har, skal dette bli veldig bra, konstaterer lederen av Nord-Trøndelag gatebilklubb.

Endret synet på rånerne

Frode Strand og Rune Dillan i kommunen har som tidligere nevnt vært viktige brikker på vegen mot en egen gatebilklubb. De har bidratt med papirarbeid, lagt forholdene til rette og hjulpet rånerne fram i byråkratiet, som Frode Strand selv beskriver det.

– De har vært en kjempespennende og interessant gjeng å være med. Jeg har endret synet på rånerne, og fått et positivt inntrykk av dem. De bindes jo sammen av en interesse for musikk og bil, og vil ikke bare kjøre «hæstskitrunda», børne og tute. Det har nok kommet som et uttrykk for deres mangel på en arena – i motsetning til de som driver med idrett, musikk eller teater. Rånerne vil egentlig noe positivt, sier Strand, og understreker at kommunen er optimistiske med tanke på rånerklubbens framtid i Verdal og fylket.