I hvert fall rundt 150 andre bønder fra Verdal og nabokommunene, samt representanter for leverandører og samarbeidspartnere møtte opp på gården innerst i Sundbyvegen i Ness.

– Et sånt oppmøte har vi aldri opplevd på slike tilstelninger, sier Roar Aspaas i DeLaval, som har levert melkeroboten, grovfôrmikseren, fôrbåndet, kraftfôrstasjonen, liggebåsene og fangfronten i fjøset.

Toppklasse

Han beskriver investeringen Tore Næss har gjort som «top of the line», et hypermoderne system for både fôring og melking av dyra. All styring av prosessene skjer digitalt på en PC, selv om det også finnes en «kårkaill-knapp» for de mindre datainnvidde som måtte ønske å starte systemet direkte på selve maskinene.

Bygd på et halvt år

Byggingen av nyfjøset startet 18. november 2013. Nøyaktig et halvt år senere, den 18. mai, tok Tore Næss det i bruk. Tidenes mildeste og tørreste vinter gjorde det mulig å utføre jobben på rekordtid. Den totale investeringen ble på 7,1 millioner kroner, et tall som hadde vært en god del høyere om det ikke hadde vært for stor egeninnsats.

Tore Næss berømmer entreprenører og alle andre involverte i byggeprosessen.

– Ikke minst vil jeg trekke fram jobben Åsmund Vangstad AS gjorde. De gjorde en uvurderlig jobb, ikke minst med tanke på at byggingen ble gjort gjennom vinteren, sier han.

Mer fleksible arbeidsdager

Men også de andre som var på å realisere prosjektet utførte jobben perfekt. Kjell Ove Hallem på graving, Lars Kristian Ness på bygg, leverandøren Norcem, Berg & Olsen på snekkering, Bjørn Lundsvoll på el-anlegg og Felleskjøpet på planlegging og oppfølging.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Omleggingen gjør ikke at jeg får mindre arbeid, men arbeidsdagen er blitt langt mer fleksibel enn tidligere. Det betyr at jeg kan dra på en fotballkamp eller gjøre ting som alle andre på ettermiddagen og tidligkvelden, sier Næss.

Han har 60 melkekyr og driver full oppfôring av okser og ungdyr. Totalt har han rundt 140 dyr på gården. I tillegg driver han kornproduksjon på cirka 700 mål.

Mye skryt

På den åpne dagen vanket det gode ord fra både kolleger, leverandører, samarbeidspartnere og landbrukssjef Petter Bjartnes i Innherred samkommune. Praten gikk livlig både i fjøset, rundt melkeroboten og ute i rommet hvor den store grovfôrmikseren står. Både unge og voksne så på de ulike innretningene med stor interesse og nysgjerrighet.

– Vi er utplassert på Felleskjøpet og ble spurt om vi ville være med. Vi har vært inne og sett, og det er et imponerende syn, sier ungdommene Henrik Aaremo Brenne og Aleksander Svendgård fra Markabygda.

Fornøyde unggutter

Inne i fjøset møtte lokalavisa brødrene Mathias og Sebastian Indal. Eldstemann Mathias, som går i sjetteklasse, er ofte i fjøset og flir om og er med og gir dyrene mat.

– Skulle ikke du egentlig vært på skolen nå?

– Jo... men jeg tok meg fri de siste to timene for å være med på dette, smiler han.

Unggutten stortrives i fjøset, og er ikke i tvil om at investeringen vil lønne seg.

– Det er veldig radig i forhold til det gamle, fastslår Mathias Indal.