For om det er over 30 grader i de sørvendte kontorene på Herredshuset om sommeren, er det ikke nødvendigvis så mye bedre om vinteren. Når lokalavisa er innom, er temperaturen 26 grader inne selv om den ligger rundt null ute.

Godt og vel 30 personer jobber i samkommunen i enheten for plan, bygg og landbruk. De har sin daglige arbeidsplass i lokalene som kommunen bestemte seg for å vrake for tre år siden.

– Det verste her er temperatur og luft, sier nestoren på huset, Arne Ramdal, som er skogbrukssjef for Levanger og Frosta. Han sier at etter klokka to på ettermiddagen er det nesten umulig å jobbe, for da er den friske lufta brukt opp og hodet tungt.

Åpner vinduet

Han får så vidt til å åpne de gamle vinduene for å få litt frisk luft inn på det lille kontoret.

– Jeg klager ikke over at kontorene er små og ikke så moderne, men klimaanlegget er for dårlig. Jeg har vindu mot nord, og enda verre er det for dem som har kontor mot sør, sier Ramdal.

Han roper til en av kollegaene og får til svar at der har temperaturen allerede kommet opp i 26 grader, mens det er litt over null grader ute.

Het sommer

Ailin Wigelius begynte å jobbe som jordbruksrådgiver i samkommunen i 2012 og har et litt større kontor.

– Det er ikke lett å yte noe når det er over 30 grader inne. Om sommeren blir det nesten umenneskelig varmt her, sier Ailin Wigelius.

– Hva synes du om at dere fortsatt skal jobbe i et hus som for tre år siden ble ansett å være ubrukelig som kontor?

– Jeg synes det er ærverdig og flott bygg vi holder til i, men inneklimaet er uhyre viktig. Vi får håpe de får til brukbare løsninger, sier Ailin Wigelius.

Var ubrukelig

Høsten 2012 la rådmannen fram store visjoner og planer for eiendommene rundt rådhuskvartalet. Politikerne var så godt som samstemte i at kommunen skulle kjøpe Gjensidigegården og Melvoldgården og «rasere» Herredshuset som kontorlokaler, fordi det var ubrukelig etter dagens krav til arbeidsmiljø.

Tre år etterpå står Melvoldgården tom. Hjemmetjenesten har flyttet inn i romslige lokaler i Gjensidigegården, mens andreetasje i huset står ubrukt. Planen om ungdomshus der er ikke realisert slik det var tenkt.

Investeringen i disse eiendommene kostet kommunen 20 millioner i låneopptak. Politikerne som deltok i debatten for tre år siden mente at det var vel anvendt investering. De var særdeles opptatt av arbeidsmiljøet til ansatte. Fortsatt jobber personene i Herredshuset med elendig klimaanlegg.

Nye løsninger

Vi spør rådmann Jostein Grimstad om hvorfor de som jobber i enheten for samfunnsutvikling i Herredshuset, ikke har fått seg nye lokaler?

– Vi har holdt på litt fram og tilbake med å tenke løsninger. Det er såpass mange mennesker som jobber der, at det er ikke bare enkelt å flytte ut. Nå ligger det i kortene at vi skal gå for en utbedring av Herredshuset.

– Det er jo bare tre år siden dere var enige om at det gamle huset ikke egnet seg som kontorplass? Var ikke huset så dårlig likevel?

– Topp standard blir det ikke. Men vi må gjøre restaureringen skikkelig, så det blir et brukbart bygg. Inngangen for publikum må det gjøres noe med, slik at publikum føler seg litt mer velkommen enn i dag.

– Er det satt av penger til denne utbedringen?

– I budsjettet for 2015 er satt av penger til oppjustering av rådhuskvartalet. Det gjelder rådhuset, helsehuset, Herredshuset og Gjensidigegården.

Selger det ene

Melvoldgården ble kjøpt for to millioner kroner. Den står fortsatt ubrukt. Da kommunestyret behandlet dette kjøpet høsten 2012 var flere usikre på hvor mye en restaurering ville koste, men huset var så billig at de tok det med på kjøpet. Tanken var da at hjemmetjenesten skulle inn i dette bygget. Senere har det blitt omgjort, slik at hjemmetjenesten har flyttet inn i Gjensidigegården, mens ansatte på planavdelingen fortsatt holder til i Herredshuset. Rådmannen opplyser at andre etasje i Gjensidigegården ikke er stor nok til å romme enheten for samfunnsutvikling.

– Hva skjer med Melvoldgården framover?

– Melvoldgården henger sammen med Holmengården, som nærmest uadskillelige bygg. Vi har fått avtale med eieren av Holmengården, og derfor selger vi Melvoldgården til dem, for samme pris som vi kjøpte gården. Da blir det én aktør som får tilgang til begge hus og som kan utvikle dette kvartalet videre, sier rådmannen.