MANGE TILHØRERE Det var fullt på tilhørerbenken da kommunestyret behandlet skolestrukturen.

En fullsatt tilhørerbenkt fulgte en maratondebatt i Verdal kommunestyre mandag kveld. Møtet startet opp 16.45 og man kom ganske raskt til kveldens viktigste sak.

Klokka ble 21.41 før avstemningen ble ferdig.

Det var Trine Reitan som la fram forslaget som til slutt ble vedtatt med 18 for og 17 imot. Vi kommer tilbake til detaljene i forslaget, men i korte trekk går det ut på at Volden, Ness og Leksdal legges ned. Garnes opprettholdes. Det settes i gang et omfattende investeringsprogram som skal gå over fem år, med start høsten 2017.

Mindretallet stemte for et forslag fra Pål Sverre Fikse (Sp) om at dagens skolestruktur blir opprettholdt. Mindretallet ønsket først å utsette saken til  høsten 2017, et forslag som falt med 16 mot 19 stemmer.

Innherred fulgte dagens debatt på direkten. Her er vårt referat

Ville utsette saken

LEGGER NED TRE SKOLER Høyre, her representert ved Silje H. Sjøvold, og Arbeiderpartiet, her representert ved ordfører Bjørn Iversen, sørget for at det ble flertall i skolesaken.

Arvid Wold (Miljøpartiet) var første representant på talerstolen i skoledebatten. På vegne av eget parti, Senterpartiet, Venstre, SV og Fremskrittspartiet, foreslo Wold å utsette saken. De mente saksutredningen var fullendt, og ønsket å få ytterligere utredninger blant annet knyttet til hva skolenedleggelser kunne få som følger for de ulike bygdesamfunnene i Verdal.

Det ble raskt klart at utsettelsesforslaget ikke ville bli vedtatt. Aps gruppeleder Arild Kvernmo Pedersen gjorde det klart at de ikke støtter utsettelse.

- Denne debatten er ikke ny. Dette er en gammel debatt, sa han og pekte på at kommunen har utarbeidet et enormt grunnlagsmateriale.

- Det er skrevet et saksframlegg som av media er beskrevet som massivt, sa Pedersen.

Også Silje H. Sjøvold (H) var imot utsettelse:

- Det er noen konsekvenser med å dryge ut saken også. Det har sine konsekvenser når kommunestyret ikke gjorde beslutningen i skolestruktursaken i 2015. Det har gått ut over elevene. Vi har de siste årene brukt ostehøvelen ganske flittig i verdalsskolen, og kutta så mye i innholdet at det ikke er mer å kutte i, sa Sjøvold.

Debattklimaet i Verdal

Jostein Grande, som møtte som vararepresentant for Senterpartiet, var opptatt av klimaet i kommunestyret, blant annet som følge av skoledebatten.

- Jeg respekterer at Ap og Høyre har et annet syn enn meg. Men jeg syns ikke at respekten veksles tilbake. Jeg er til tider lattermild over hvordan saken framstilles på talerstolen. Det fremmer ikke samhold i kommunestyret, og snart kan en viss amerikaner komme og bygge en vegg her, sa han med henvisning til flertallet.

Han la til at han frykter at flertallet ikke følger sin hovedoppgave for verdalssamfunnet.

- For en utenifra framstår saken som veldig spesiell. Det kan stilles spørsmål fra lekmann til om vi har gjort jobben vår. Vi må ta stunden her i dag, ellers kan jeg love at vi ikke blir ferdig med saken på mange år, dersom de presser gjennom dette, sa Grande og viste til at Ap-politikerne har sagt at det blir godt å bli ferdig med saken.

Trine Reitan (Ap) gikk deretter på talerstolen med en replikk og spurte følgende til Grande: - Er det en trussel, Jostein Grande?

Jostein Grande svarte at det er en lovnad.

Bevarer Garnes

VILLE UTSETTE Mindretallet i kommunestyret - 17 representanter - stemte imot innstillingen. Deres forslag om å utsette saken fikk ikke flertall. Etterpå stemte de imot forslagene om å legge ned tre skoler i Verdal.

Etter en lengre debatt knyttet til utsettelse falt forslaget med 16 for og 19 mot. Dermed var det klart for selve debatten om skolestrukturen i Verdal.

Dette er en debatt som har gått i flere år, og det tok av da Arbeiderpartiet åpnet for å legge ned skoler på et formannskapetsmøte i oktober i fjor. I desember ba kommunestyret rådmannen om å utarbeide en sak med sikte på å endre skolestrukturen. Han foreslo da å legge ned de fire grendeskolene i Leksdal, Garnes, Volden og Ness.

Arbeiderpartiet gikk senere ut med et ønske om å bevare Garnes skole, noe de har beholdt som standpunkt. Det betyr at de vil legge ned tre grendeskoler, mens samarbeidspartiet Høyre i posisjon ønsker å følge rådmannens innstilling. Dersom de to partiene holder linja, har de til sammen et knappest mulig flertall med 18 av 35 representanter i kommunestyret.

Samtidig har KrF sagt at de støtter nedleggelse av Volden skole, men ingen andre nedleggelser. Opposisjonspartiene Frp, MDG, SV, V og Senterpartiet har jobbet imot nedleggelsene hele veien.

Nedleggelser fra 2018

AKSEPERTE NEDLEGGING I VOLDEN Håkon Hafell (KrF) sa at han aksepterte nedlegging av Volden skole, forutsatt at kommunen var positiv til privatskole i Helgådalen. Han var imot nedlegging av Leksdal, Ness og Garnes skoler.

Forslaget som ble vedtatt sent mandag kveld innebærer følgende:

  • Volden skole legges ned og slås samme med Vuku barneskole fra 1. august 2018

  • Ness skole legges ned og slås sammen med Vinne skole fra 1. august 2019.

  • Leksdal skole legges ned og slås sammen med Stiklestad skole senest fra 1. augsut 2022.

  • Gjennom en femårsperiode fra høsten 2017 gjennomføres det et koordinert moderniseringsprogram for renovering/nybygging av barneskolene ved Vuku, Garnes, Ørmelen og Stiklestad.

Arbeiderpartiet, som fremmet forslaget som ble vedtatt, beskriver den framtidige skolestrukturen på denne måten:

  • Det blir to skoleanlegg i sentrum:  Verdalsøra og Ørmelen

  • Det blir to skoleanlegg i de nedre delene av bygda: Vinne og Stiklestad

  • Det blir to skoleanlegg i hvert av kommunens to tydelige dalfører: Garnes og Vuku

I debatten argumenterte Arbeiderpartiets og Høyres talsmenn for en endring av skolestrukturen

- Tallene tvinger oss til å gjøre noe med skolestrukturen, selv om det smerter veldig. En nedgang i elevtall på 20 prosent fra 2006 til 2022 er for meg et tydelig språk. Vi som styrende parti kjenner på ansvaret for å gjøre noe nå, sier Ove Morten Haugan (Ap).

- Ti år med ostehøvel gjør at skolene driver med minstekrav av lærere. Vi må fordele ressursene på en bedre måte. Kun det gir muligheter for alle, sa Silje H. Sjøvold (H).

Ville opprettholde skolestrukturen

Det var Bjørn Stian Hojem (V) som la fram mindretallets forslag som ble fremmet i formannskapet av Pål Sverre Fikse på vegne av SP/SV/V. Dette lyder slik:

- Verdal kommune opprettholder dagens skolestruktur.Elevtallet ved grendeskolene i Verdal har holdt seg stabil de 10 siste år. Skolen har stor betydning for bosetting og bolyst i hele kommunen. Nedleggelse av Volden, Garnes, Ness og Leksdal vil ha negativ effekt på bosettingsmønster og utvikling i disse nærmiljøene. Med bakgrunn i skolebruksplan Verdal (K94/14) bes rådmannen legge frem framdriftsplan for oppgradering av skolebygg i Verdal til akseptabel standard.

- Det er feil vei å gå med en sterk sentralisering. En familie vil neppe bosette seg i ei grend med lang vei til skole og fritidstilbud, sa Hojem blant annet i sitt innlegg.

Senterpartiets Marit Voll mente heller ikke at tida var inne til å endre skolestrukturen. Hun så ikke behovet for å haste fram, og viste til at også Arbeiderpartiet hadde samme syn før valget i 2015,

- Så kom budsjettet i 2016, med store endringer i elevtallsutviklingen og økonomien i kommunen. For Senterpartiet ser vi ikke de store endringene, og i hvert fall ikke som vi ikke visste om, sa Voll.

Brukte Sul som eksempel

Det ble en langvarig debatt i kommunestyret. Arbeiderpartiets Tor Martin Nordtømme snakket om økonom, men var også opptatt av at man så framover når saken var avklart.

- Jeg vil sikre en stabil driftssituasjon og sikre ny opprusting og oppussing. Etter denne saken må vi heve hodet med ny kraft, ikke som et splittet folk, sa Tor Martin Nordtømme (Ap) og kalte Verdal «The shining city on the hill».

Han viste også til at Sul ikke mistet innbyggerne og aktivitetene etter skolenedleggelsen. '

- Jeg tror ikke på at bygdene dør ut. Det står en tom skole i Sul, og samholdet der er ikke unikt. Det vil bli solskinn igjen i Verdal, sa Nordtømme og brukte blant annet koret i Sul som eksempel på lokalt bygdeliv.

Det svarte Kristine Karlgård (Sp) på slik:

- Du må se hvor mange sulinger som er igjen i koret. Det er 90 prosent andre folk, fordi sulingene er for opptatt med å kjøre ungene sine til tilbud andre steder, sier Kristine Karlgård (Sp).

Legger ned dalføret

STEMTE IMOT ENDRINGER - For Senterpartiet ser vi ikke de store endringene, og i hvert fall ikke som vi ikke visste om, sa Sps gruppeleder Marit Voll.

Anne Kolstad (Sv) leverte et personlig innlegg om sine egne barns skolehverdag fra Verdalsøra til Garnes og så på Ness oppvekstsenter for de minste.

- Det blir litt av en kabal med buss som følger dette forslaget. Jeg skal love at det ikke blir så enkelt som å bruke kjøretiden som reisetid. Det blir en kabal å gå på skole et annet sted enn hvor man bor, sier hun og avslutter:

- Jeg er veldig imponert over engasjementet i Leksdal. De sier de vil bytte takrenner selv, og jeg tror de. Jeg skulle ønske at alle var på folkemøtet i Volden før møtet her i dag, for å kjenne på begravelsesstemningen der. Jeg mener vi legger ned hele dalføret der i kveld, sa Kolstad.

Støtte til privatskoler?

I debatten var det mange replikkvekslinger der ulike tema ble tatt opp:

Senterpartiets Pål Sverre Fikse utfordret Arbeiderpartiet på spørsmålet om privatskoler.

Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg for om de vil si ja eller nei til privatskoler i Verdal. Vi vil se saken først, sa Trine Reitan (Ap) da hun fikk spørsmål om hvordan de stiller seg til eventuelle søknader fra Leksdal og Volden om etablering av privatskoler. Kommunen skal uttale seg om en søknad. De må også ta stilling til om dagens skolebygg kan benyttes til formålet.

- Er det bare bygdefolket som betyr noe for deg, Arvid Wold, eller betyr de også noe de som bor i sentrum, spurte Trine Reitan (Ap). - Du sier du har fått mange henvendelser fra bygdene, men jeg har også fått det. Men det kommer fra folk på Ørmelen, som er redd for sin skole. De spør meg «skal vi ikke få videre opprusting?».

- Leser du høringsuttalelsene ser du hva folket mener. Det er grendeskolene jeg har vært opptatt av å bevare når vi gikk inn for å utsette saken. Det betyr ikke at vi er imot å utvikle skolene i sentrum. Men vi ønsker også å utvikle skolene i grendene, svarte Arvid Wold.

Innsparinger, men også økte kostnader

- Det virker som om en del av Ap-representantene tenker at vi får veldig mye mer penger til skoledrift med sitt forslag. Men vet dere ikke at forslaget deres medfører 20 millioner kroner i ekstrakostnader per år, og at det ikke er forslag om inndekning på det? spurte Anne Kolstad (Sv).

Arild Kvernmo Pedersen (Ap) svarte at de er nødt til å frigjøre kapital til innhold som elevene og lærerne har krav på og bør kunne forvente i en moderne skole. Han viste til inntektstap på 40 millioner kroner fra staten grunnet færre elever, og at det ennå ikke er konkludert med noe priser.

- Om vi ikke gjør noe, frigjør vi ikke noe kapital til investeringer, sa Kvernmo Pedersen (Ap).

Innherred fulgte skoledebatten på direkten. Her finner du referatet