- Dette er tragisk, sier Linn Merete Nessemo fra Vuku. Hun er en av flere som tirsdag heiste flagget på halv stang hjemme for å markere sin motstand mot mandagens nedleggelse av grendeskolene i Leksdal, Volden og Ness.

- Men det er ikke noe vedtak vi ikke hadde forventet, da politikerne sa på forhånd at de skulle stemme slik. Men selvfølgelig har det store konsekvenser for bygdene og grendene våre, sier Linn Merete Nessemo.

Hun la ut et bilde av flagget på halv stang på hjemgården tirsdag, og oppfordrer flere til å gjøre det samme.

- Jeg vet at vi er flere som flagger på halv stang oppover i bygda i dag. Det er en trist sak, sier hun.

På Facebook ligger flere delte bilder av samme motiv.

- Hva tror du nedleggelsene vil bety for bygdene?

- De første årene går det nok greit, men det blir et tap etter hvert som skolene legges ned. Det blir stadig vanskeligere når ungene blir med på aktiviteter andre steder, sier hun.

Synd på småklasser

- Vi rakk å få igjennom våre tre gutter i skolen før den legges ned, sier Oddbjørg Daling Stornes fra Lysthaugen. Hun har vært en av forkjemperne for grendeskolene, som nå blir lagt ned i de kommende årene.

Hun har ikke lenger barn på Ness skole, som nå er vedtatt nedlagt fra høsten 2019. Men hun føler likevel på tapet av grendeskolen hun bor like ved.

- Jeg anbefaler ikke å flytte til Verdal mer. Jeg syns synd på de småklassene som mister sine skoler framover, sier hun.

Lover å ikke glemme

Mandag kveld, rundt midnatt, la hun ut et personlig innlegg på sin egen Facebook-side under tittelen «Æ vil ha tilbake stæmmen min!».

I innlegget skriver hun at hun for et års tid siden stemte imot kommunesammenslåing med Levanger på grunn av frykten for å miste småskolene i grendene i Verdal, etter råd fra Arbeiderpartiet i Verdal.

- Jeg føler at jeg ble lurt av Ap og ordføreren, sier hun til Innherred tirsdag, noe hun også skriver i sitt innlegg.

- Jeg sier at jeg vil ha tilbake stemmen min, men jeg skjønner jo at det ikke kan tas tilbake. Men ved neste valg, så er det 100 prosent garantert at min stemme ikke går til Arbeiderpartiet. Og ikke Høyre heller, men de har vært mer ærlige i sin framstilling, sier hun.

Hun kjenner også til halv stang-flaggingen i Verdal tirsdag, og tror at saken vil bli mye diskutert og markert også i tiden framover.

- Det vil nok bli roligere etter hvert, men vi skal sørge for å varme opp denne saken fram mot neste valg. Det blir ikke avglemt. Det gjør vi ikke for å være «trollåt», men fordi det er nødvendig - for å bruke Arbeiderpartiets egne ord, sier hun.

- Misbruk av virkemiddel

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) sier tirsdag ettermiddag at han har stor respekt for at folk kan bli både forbannet og lei seg etter vanskelige vedtak som skolestruktursaken er. Likevel mener han at å flagge på halv stang er å dra det for langt.

- Det er en reaksjon jeg ikke har forståelse for. Å flagge på halv stang handler om dødsfall, og det er en sterk symbolikk knyttet til det. Jeg syns det er misbruk av et virkemiddel. Samtidig har jeg stor respekt for at dette er en vanskelig sak for mange folk, og at skuffelsen er veldig stor. Derfor har jeg også høy toleranse for debatt. Men dette er beklagelig å bruke som virkemiddel, sier han.

Han har ikke sett flaggingen personlig, men har sett bilder på Facebook etter vedtaket. Han er ikke enig i framstillingen om at Arbeiderpartiet brukte skolesaken som et stort argument i debatten om kommunesammenslåing.

- Det var ikke et stort tema for oss i sammenslåingsdebatten. Det er riktig at Levanger kom med et tilbud for småskolene, men det avviste hele delegasjonen fra Verdal, rett og slett fordi vi vanskelig så for oss at en ny storkommune kunne holde på to ulike skolestrukturer over tid. Jeg vil tilbakevise at det var en del av debatten vår, og det var andre ting vi trakk fram, som vi både fikk ros og ris for, sier Iversen.

Gjorde det som var nødvendig

Han mener at følelsene og uttalelsene naturligvis vil være sterke rett etter et vedtak om nedleggelse av tre skoler. Nå minner han om at det var et krevende, men nødvendig vedtak. Derfor kan han ikke legge seg borti påstander om stemmeboikott av Ap ved neste valg.

- Jeg har ikke brukt mange tanker på framtidige stemmer. Som ordfører i en kommune med 15.000 innbyggere og en omsetning på over én milliard kroner, så er jeg nødt til å ta de grepene som må gjøres. Det er også styringskulturen i Verdal Arbeiderparti. Vi tar ansvaret som posisjonen fører med seg, og da må jeg agere og handle ut fra rollen jeg har, sier Iversen og gjentar:

- Vedtaket var vanskelig å gjøre, men vi kommer ikke unna at inntektene faller og utgiftene øker. For meg er det også et nederlag å måtte gi opp den desentraliserte skolestrukturen, som jeg har kjempet for i mange år. Men vi har ikke muskler til å fortsette med det, sier han.