- Formelt var siste dagen i går, men jeg sier det sånn: Det er ikke verst å få Åsne Seierstad på besøk siste dagen på jobb.

Avtroppende direktør på Falstadsenteret, Tone Jørstad, strålte på sitt kjære falstadsenter torsdag kveld. Selv om hun formelt har overlatt ansvaret til Christian Wee, så løp hun hit og dit for å sørge for at alle var tilfreds.

Om det var en vemodig stund, lurte vi på?

– Nei, vet du hva – det har jeg ikke rukket å tenke på enda, men kanskje det kommer når jeg får satt meg i godstolen senere i kveld.

Og hun kunne også fortelle oss at hun fortsatt har mange tanker og ideer for sitt hjertebarn.

– Så det er ikke sikkert dere blir kvitt meg helt, sa hun til Innherred, mens hun dunket spøkefullt til sin etterfølger som sto rett ved.

Nå passet det seg sånn at Tone Jørstad sin avgang falt sammen med Falstadsenteret sin offisielle 10-års dag. Dette ble markert med åpen dag, og selve «rosinen i pølsa» til slutt var forfatteren Åsne Seierstad, som skulle fortelle om sin siste bok «To søstre».

Før vi kom så langt så var det åpent hus på senteret, som siden åpningen har hatt en rivende utvikling, og etter hvert har fått en markant stemme både nasjonalt og internasjonalt når det gjelder menneskerettigheter.

Assisterende fylkesmann Gerd Janne Kristoffersen fremhevet også dette i sin tale, og roste arbeidet som senteret gjør i forhold å fremme kunnskap blant de unge i forhold til hvor viktig demokrati, toleranse og inkludering er.

Gerd Janne Kristoffersen fra fylkesmannen hilste og gratulerte Falstadsenteret med jubileet og det viktige arbeidet de gjør.

En stor marsipankake – som var en 10-års jubilant verdig – forkortet ventetiden før kvelden hovedgjest gjorde sin entre.

Men når hun først inntok podiet, så fikk en fullsatt sal høre om hva som kan gå galt med unge fra en annen kultur som kommer til vårt land. Det er et viktig tema i dagens situasjon, og de som kjenner Seierstad sitt forfatterskap vet at hun går grundig til verks om de temaene hun berører.

Selv om forfatteren sitt besøk på Falstad ble kortere enn planlagt, så tok hun seg tid til å signeringsrunde. Og ut fra køen å regne, så vil det nok være noen som får gleden av i finne en signert bok av Åsne Seierstad under juletreet.

Åsne Seierstad beklaget at besøket ble kortere enn planlagt, men håpet at det ikke blir lenge til neste anledning byr seg.

Fatima Almanea var en av disse. Den unge verdalspolitikeren er en stor beundrer av Åsne Seierstad, og måtte selvsagt sikre seg et signert eksemplar.

– Hun kombinerer fag- og skjønnlitteratur på en flott måte. Hun er kort og godt en drivende god forfatter, var attesten fra hun som også er bibliotekar ved Levanger bibliotek.

Det var nok mange som samtykket i den påstanden, og derfor gjorde det heller ikke noe at Åsne Seierstad selv antydet at hun gjerne tar turen på nytt om ikke lenge.