Allerede i åpningssangen «Levva livet» forstår vi at suksessen er sikret. Ja, strengt tatt er årets satsing i Verdal Teaterlag en opplagt suksess før en eneste akkord er slått. Forventingene har iallfall vært skyhøye i lang tid, og dette har trigget hele ensemblet til å ta ut det aller beste av selv den minste birolle.

Teaterlagets «Vinsjan på kaia» i 2014 var en megasuksess, med det aner oss at med Åge Aleksandersens sanger blir det en enda større tilstrømning til Aulaen utover nyåret. Verdal er kort og godt det hotteste stedet på det midtnorske kulturkartet denne jula.

Sterke sanger

Sangene er bærende elementer, den røde tråden i musicalen Levva Livet. Med 107 Åge-låter som et mulig utgangspunkt, har regissør Arnulf Haga plukket ut 25 sanger. I tillegg får publikum avslutningsvis høre Aleksandersens nyskrevne låt, «Den dagen».

Åge Aleksandersen har på ingen måte hatt noe med selve manuset å gjøre. Låtene i Levva Livet er et rammeverk rundt ei historie om Abels testamente, skrevet av Arnulf Haga. Det er altså ingen fortelling om Åge Aleksandersen liv og virke.

Barndomsvennene

Vi får møte to menn som fra barnsben av er venner. Abel Mathisen (Jens Petter Olsen) og Louis Bergmann (Lavrans Haga) er også begge afghanistanveteraner. Før den tid rakk de bokstavelig talt å levva livet med band- og turneliv. Som karakterer er de to hovedpersonene de rake motsetninger. Abel er kunstersjelen, mens Louis er den dominerende opportunisten som tenker på seg selv der han i voksen alder driver i underholdnings og restaurantbransjen. Abel, som er den store låtskriveren, kommer på skråplanet og havner uskyldig dømt i fengsel.

De ulike personkarakterene flettes inn i en fortelling med ingredienser som rus, krig, kjærlighet, svik, fiendskap og samvittighetskamp. De to er uvenner, og det utvikler seg til en stadig mørkere fiendekamp i musikalen.

Abel Mathisen kommer ut av fengselet og han vil ta tilbake livet sitt, og det som urettmessig er tatt fra ham. Det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort. Den slu og beregnende Louis vil tvinge sin barndoms-kamerat til å skrive sanger, som det skal gjøres business på. Det henger en mørk stemning over historien. Som Louis Bergmann sier; livet er som en golfkamp, mange harde slag og til slutt ender du i et høl. Som publikummer puster vi ut når ensemblet drar i gang med musikken. Det blir skikkelig fart på sakene når det dras i gang med Norge mitt Norge og Alkymisten i første akt.

Stor dybde

Sangene utfyller Hagas forteller-univers på en svært god måte. Vi får en større dybde enn vi gjorde i Vinsjan på kaia. Det er dypere refleksjoner og tolkninger. Vi får se hovedrolleinnehaveren lide av samvittighetskvaler som driver han til vanvidd, det hele tonesatt til medley med blant annet «Rio de Janeiro», «Danserinnen» og «Himmelens herlige dansested».

I andreakten bygger det seg opp til en forløsning og en avslutning som vi her ikke skal avsløre. Men så mye kan vi si, Abel har sine hjelpere.

Flere låtklassikere danner rammen, og vi røres spesielt sterkt av «Tenk om». Med den får rockemusikalen uvilkårlig en tidsaktuell kommentar som går i hjerterota på de fleste. Bedre kan ikke en Åge-tekst bli i det å være øyeåpner og samvittighetspåminner.

Overgangene i musicalen er en fryd, og musikalsk er det bare å lene seg tilbake å nyte. Vi får møte bandet Konga uten land, i tillegg til selve orkesteret under ledelse av Tony Waade.

Stor koloritt

Koloritten på scenene er en rocke-musical verdig, med kirkekor, uteliggere, junkies, politi og folk i gata. Rollelista er stor, og vi merker oss at tilfanget av amatørskuespillere lover godt for 50-årsjubileet i 2018.

Levva Livet blir rett og slett en stor teateropplevelse, et samspill som knapt har sin like innenfor amatør.

Nå har Verdal Teaterlag riktignok et samarbeid med mer profesjonelle InnSpæll. Dette samspillet har nå nådd de helt store høyder – så folkens: Her er det bare å kaste seg rundt og finne neste ledige plass i Aulaen. I de neste ukene skrives og spilles teaterhistorie i Verdal.

Etter at siste sang tonet ut stod gratulantene i kø, og det ble delt ut verbale såvel som fysiske blomster fra en lang rekke teaterlag og samarbeidspartnere. Hovedpersonen selv, Åge Aleksandersen, overvar også premieren og ble hyllet lenge og vel fra den fullsatte Aulaen.

Disse sangene er med i Leva livet - Historien om Abels testamente:

Levva livet, Stein, Trondheimsnatt, Elske dæ, Janne Ahonens smil, Lyst, Det e et hardt liv, Alkymisten, Høstsang, Bak slør, Rio de Janeiro, Danserinnen, Medvind, Få ut finger’n, Himmelens herlige dansested, Hold fast, Veien hjem, Hverdagsbønn, Eldorado, Daidalos sønner, Tenk om, Lys og varme, Monster, Va de du Jesus og Den dagen.