Børge Lund KrF: – Det er spennende tegninger, men ambisjonsnivået er nok litt over det vi forventet.

– Nå har det vært litt travle dager, og jeg har bare så vidt skummet planene. Visjonene ser spennende ut, men jeg tror de ligger litt opp og fram. Umiddelbart tror jeg ikke de blir prioritert veldig høyt fra KrFs side. Først må vi gjøre ferdig prosjektene knyttet til pleie og omsorg, samt oppvekst. Så må vi stabilisere økonomien i Levanger, sier Børge Lund, og mener den nærmeste tiden i stor grad vil dreie seg om å etablere Levanger på nytt, siden samkommunen opphører.

Om kulturplanene som kultursjefen fortalte om torsdag, og som du kan lese mewr om på side 16 og 17 i dagens avis, sier han likevel dette:

–Det er spennende tegninger, men ambisjonsnivået er nok litt over det vi forventet.

Les også: Er det kulturens tur i Levanger nå? Her finner du mer informasjon om forslaget om omfattende investeringer i kulturbygg i Levanger.

Lund håper medlemmer i eget parti, samt innbyggerne for øvrig engasjerer seg i og kommer med innspil til.

–Å lage noe som folk trenger og har lyst til å bruke er det viktigste. Men så har vi også mye godt hos naboene vi kan dra nytte av. Vi trenger ikke konkurrere, sier han.

Utgått på dato

Karl Meinert Buchholdt, Venstre: – Levanger er nødt til å ha på plass en moderne kulturinfrastruktur, med en moderne kino.

Karl Meinert Buchholdt (V) synes det er positivt at det legges til rette for flere kulturnæringer, og at Levanger tar innover seg at kulturnæring nettopp er en del av næringslivet. Venstre-representanten holder fast ved det han har ment tidligere, at en kino bør etableres over biblioteket.

– Levanger er nødt til å ha på plass en moderne kulturinfrastruktur, med en moderne kino. Festiviteten som kino er hundre prosent utgått på dato, det må vi bare innse. Kinodrift i dag handler om små saler. Og den er privat. Tida med kommunal kinodrift er slutt, mener han. Buchholdt mener samtidig at en kino ikke må flyttes til Moan, men at den hører hjemme i sentrum, i nærheten av kollektivknutepunktene, slik at den samtidig også bidrar til utvikling av det han beskriver som tidsriktig og miljømessig byutvikling.

– Så er vi i Levanger nødt til å ha en scene for ungene. Det har vi ikke i dag, og det synes jeg de fortjener, bemerker han.

Øker bolyst

Geir Tore Persøy (FrP): – Jeg synes generelt det er en god ide med samlokalisering av flere funksjoner.

Geir Tore Persøy (Frp) er opptatt av at prisen må være riktig for at en kultursak av denne størrelsen skal gå gjennom.

– Jeg synes generelt det er en god ide med samlokalisering av flere funksjoner. Det økonomiske grunnlaget blir gjerne bedre når flere ting samles på et sted, sier han, og føyer til at han hele tiden har vært positiv til et kulturhus på Levanger.

– Det høres kanskje ikke ut som en typisk fremskrittspartipolitikk, men så er vi kanskje heller ikke de typiske fremskrittspartipolitikerne. Et godt kulturtilbud og kinotilbud øker bolyst. Nå er Levanger i vekst fra før, men den kan bli enda bedre, sier han.

Innherred har snakket med flere politikere som straks får forslagene på bordet, men som ennå ikke har rukket å lese rapporten i detalj. Felles er det imidlertid at de hilser debatten velkommen, og ser fram til runder med engasjerte innspill.

Saken må modnes

Driftskomiteen er første politiske organ som får saken til orientering. Dernest skal også kommunestyret orienteres, før forslagene senere kommer opp til realitetsbehandling.

– Saken kjommer til ordinær politisk behandling utover våren. Så får vi landet et vedtak i kommunestyret i god tid før sommerferien, informerer rådmann Ola Stene. Han peker blant annet på at et av de sentrale spørsmålene blir å ta stilling til hva Festiviteten skal være framover.

–I alle alternativer er Festiviteten foreslått tilbakeført til en festsal som kan være kulturarena, men også en inngang til trehusbyen. Festiviteten var det huset som kom opp etter brannen i 1897, så det er en unik måte å bruke bygget på, men det fordrer en avklaring på kinoen. Skal vi ha kino, skal vi ha én, to eller tre saler? Dette er strategiske forhold som må avklares, sier han.

Kinoen er nøkkelen

Ordfører Robert Svarva Ap: – Rapporten er et spennende og godt utgangspunkt for diskusjon. Rent umiddelbart synes jeg kanskje den virker i overkant ambisiøs.

Ordfører Robert Svarva har tidligere vært en talsmann for at Levanger trenger en kino. Nå er han ikke lenger så sikker.

– Vi har tidligere holdt hardt på at en kommune på Levangers størrelse, inkludert studentene, trenger en kino. Men det forutsetter at studentene og innbyggerne for øvrig også bruker kinoen. Det kan hende det er tegn i tida som forteller oss at kino ikke er like mye i skuddet som det har vært, sier han. Svarva mener mye av nøkkelen ligger nettopp i den kommende kinodrifta.

– Jeg er ikke like sikker som jeg har vært. Det kan hende det høres rart ut nå som vi har fått dokumentert at vi har verdens eldste kino i kommunal sammenhengende drift, men at noe er verdens eldste er ikke noe argument i seg selv. Av og til må vi stikke fingeren i jorda. Levanger er ikke så styggstor, og det er ikke sikkert målet er å kapre publikum fra kinoen i Verdal. Det er så mye annet fornuftig vi skal bruke penger på i en kommune, og jeg er ikke sikker på at vi skal subsidiere hver kinobillett med så mye som vi har gjort fram til nå, sier han.

Imøteser debatten

Ordføreren presiserer at han ennå ikke har landet på noe standpunkt. Han har heller ikke satt seg grundig inn i rapporten ennå, men imøteser debatten.

– Rapporten er et spennende og godt utgangspunkt for diskusjon. Rent umiddelbart synes jeg kanskje den virker i overkant ambisiøs. Samtidig er det åpenbart at det er behov en type kulturell infrastruktur som vi ikke har i dag.