I dag, den 20. februar, var det 100 år siden den 24 år gamle gruvearbeideren fra Skåne omkom i en sprengningsulykke i en av gruvesjaktene i Malså gruver i Helgådal.

Bakgrunnen for at teatergruppa i Helgådal IL kan lage teater ut av denne hendelsen, skyldes at bladet Helgådalsnytt i flere årganger hadde samlet stoff fra gruvedriften og skrevet om den spesielle hendelsen med Carl Magni Petterson.

Jens Roksvåg har fått livet til den svenske gruveslusken Carl Magni Petterson inn under huden.

Historien hadde nok forblitt mellom disse permene hvis ikke Helgådalens egen forfatter, Hans Rotmo, hadde grepet tak i historien. Som tidligere omtalt i Innherred, ble Malsåspelet oppført første gang i 1993, og neste gang i år 2000. Da med Arnulf Haga som regissør. Nå er det Kalle Garli som trekker i trådene og som får de glade amatører i Helgådalen til å spille ut den villeste humor og dypeste vemod og sorg.

Latter og alvor

Samfunnshuset i Bjartan har plass til 120 publikummere, som kommer tett inn på aktørene. Selv om bakgrunnen for stykket er dramatisk, så er det humor og slagferdige replikker som gjennomsyrer forestillingen, og som får latterdøra på gap.

Det går ikke lang tid før vi kommer inn i salen at vi merker at her har vi gått under jorda, ned i gruvene. Det er mørkt, og vi hører taktfaste hammerslag. Der og da tenker vi på at det fortsatt er mange rundt om i verden som jobber nede i mørke gruvesjakter, på jakt etter «jordens gull».

En brudebukett

Sturla Green spiller ingeniør Willmann, som ringer til doktoren på Verdalsøra etter sprengningsulykken.

Det var jakten på koppermalmen som fikk den unge Carl Magni Petterson til å forlate sin kjære festmö Tekla Jern. Han skulle tjene penger, så han hadde råd til å gi henne en brudebukett på bryllupsdagen.

Forestillingen starter med midtsommerdansen i Småland. Vi ser bilde av den unge forloveden på veggen, og hører samtalen mellom de to som drømmer om en framtid sammen. Carl Magni hadde vært gruveslusk også i Sverige, men nå reiser han, som mange andre svensker, på gruvearbeid i Norge.

– Du har ikke kommet til himmels, men du skal få skikkelig lønn, fikk Carl Magni høre da han etter en strevsom reise omsider kom fram til gruva, som ligger nesten fire mil fra Verdalsøra.

Fest på brakka

På brakkefesten går det livlig for seg. Klesselger Løvstad (Rune Sellæg) har mer enn klær i veska når han kommer.

I Malså gruver besto livet av arbeid og atter arbeid. Bannskap, uvennskap og trøst i flaska var livets harde virkelighet. Av og til var det tid for en fest, og da kunne det gå hardt for seg på brakka. Og her er helgådalingene uslåelige! De ellers sindige amatørene er ustoppelige når de får spille ut galskapen rundt brennevinsflaska, med kvinnfolk i nærheten!

Samme hovedrolle

Amatørene i Helgådal IL skaper godt teater når de skildrer livet i gruvene med arbeid og fest.

Teatergruppa i Helgådal Idrettslag består av en erfaren gjeng med gode amatører, som har mange års erfaring med revyer og komedier. Flere av dem har også vært med på de forrige oppsettingene, så de har mye av storyen inne i seg. Ikke minst gjelder det Jens Roksvåg som har levd med hovedrollen som Carl Magni siden 1993, og som gjør en veldig troverdig rolle. Både han og flere av de andre snakker godt svensk, slik som virkeligheten var for 100 år siden. Det som skiller dette stykket ut fra mye annet teater, er at stykket omhandler faktiske hendelser og faktiske personer, krydret med teaterets fiksjon og fantasi.

Den store drømmen

Fortsatt kan man se inngangen til gruva der Carl Magni Petterson omkom.

Da Carl Magni Petterson kom til Malså er vi i året 1916. Ute i verden raser krigen, og i Malså går gruvedriften mot slutten. Glansdagene i bergindustrien hadde vært i 1880-årene. Men fortsatt levde drømmen om å finne den store kopper-åra i fjellet, mens drømmen om et annet liv med familie og kjærlighet lå mer åpent i dagen.

– Er det noen dypere mening med livet, enn det livet vi lever her i gruvene? undres en av gruvesluskene.

For den unge svensken, ble drømmen om et familieliv brutalt revet vekk, da han blir rammet av en sprengladning. Ingeniør Willmann (spilt av Stura Green) ringer til doktor Woll på Verdalsøra, men livet til den unge gruvearbeideren er ikke til å redde.

Skuespillerne formidler sorg og alvor, før de igjen er tilbake i hverdagens slit.

Kor og orkester

Koret utgjør en viktig del av forestillingen.

Ved siden av gode skuespillere, byr teateret på kor og orkester, som er med og løfter forestillingen. Koret synger et par sanger som ble skrevet av Hans Rotmo i forbindelse med dette manuset. I tillegg framfører de sanger fra den svenske, folkelige sangtradisjonen som understreker handlingen. Som for eksempel ”Den første gang jag så deg”, som en kjærlighetssang mellom Carl Magni og hans festmö.

En del av historien

Publikum får følelsen av å være inne i mørke gruver. Her er Jens Roksvåg og Andreas Haugan i en av scenene.

Malsåspelet formidler en liten, men viktig del av historien til norsk arbeidsliv, og en dramatisk historie om enkeltpersoner. Vi tror hovedpersonen, Carl Magni Petterson, ville sagt at livet hans er blitt skildret med respekt og ærefrykt på scenen.

Carl Magni Petterson er gravlagt ved Vuku kirke, og gravsteinen som er hentet fra Malså gruver, er reist av Helgådal idrettslag og hans slektninger.

Omtalen er skrevet etter generalprøven søndag.

Marit Arnesen Veimo