Ung mann fra Trondheim:

- Det er 105 kilometer til Vuku, vi har halv tank, vi har en pakke sigaretter, det er mørkt... og vi bruker solbriller.

Kamerat: - Vi kjører – nu!

Halvannen time senere.

Fru Grethe i Vuku: - Kainn æ hjølp dokk, kara?

Ung mann og kamerat fra Trondheim: - Vukuburger, takk!

Fru Grethe: - Ska’ det vårrå nå mer?

Ung mann og kamerat: Cola!

Slik kunne en trøndersk variant av The Blues Brothers forløpt – og rent teoretisk blitt en internasjonal film-hit.

Den oversatte og lokaltilpassede dialogen fra den legendariske filmen med Jake og Elwood inneholder mer enn fri fantasi. Vuku gatekjøkkens burger har et ry som får flere enn trofaste daliser til å oppsøke det etter hvert ikoniske gatekjøkkenet i Vuku. Skogninger og levangsbygg er godt kjent med herlighetene i Vuku.

–Ja, og vi hadde et par unge karer fra Trondheim som kom for å kjøpe Vukuburger, forteller den lokale Mrs. Murphy, Grethe Hallem.

Krasafaren festen

Når Innherred allerede er på ville veier og blander Vuku med Chicago, skyldes det koloritten i de tidligere brakkene som en gang huset arbeidskarer fra Statens Vegvesen. Her kan du stå i en kjåkfull kø en sen nattetime etter at Hellbillies i Vukuhallen har sunget om ei krasafaren steinbru. Kommer du på ettermiddagen slipper du også inn og kan finne en håndfull med sitteplasser. Foruten Blues Brothers, har Gudfaren fått hedersplass på veggen. Åtte flasker med blandevann av typen tyrkisk pepper står linet opp og på disken fristes vi av sjørøverskipperens lakrispiper. Godisene var i flere år forbuden frukt og over det ganske land skjermet for barn under 18 år.

En knippe dvd-filmer har også overlevd den nye tid med strømmetjenester.

–Ja, nu er det Netflix... Dvd-ene står i hylla mest for nostalgiens skyld, forklarer Grethe Hallem.

Storhetstiden for filmutleie er for lengst forbi. I noen år var dette innbring-ende butikk, men dvd-er tilhører som VHS-kassettene en forgangen tid. Spillautomatene som blinket og lagde alskens lyder og innimellom ga uttelling er kastet ut med nye lover og regler.

Nye koster

Nå har vi ikke kommet til Vuku for å høre at alt var så mye bedre før. Saken er den at det går mot en ny vår ved gatekjøkken-institusjonen som ble åpnet av Heidi Selnes i 1986.

–Det blir endringer fra 1. april. Torunn Kvernmo Pedersen kjøper seg inn og overtar 50 prosent av aksjene.

Grethe Hallem føler tiden er inne til å dele mer på arbeidsoppgavene. Selv har hun fått påvist tretthetsbrudd i ryggen, og med det kan hun ikke arbeide like my som før. Torunn har i over to år hatt deltidsstilling ved gatekjøkkenet.

- Når muligheten bød seg for en mer fast jobb satser jeg på gatekjøkkenet, sier Kvernmo Pedersen som for en del år siden også drev egen næring. Mange vil huske hennes fra tiden da hun hadde frisørsalong på Bollgardsletta.

- Nå blir det endringer?

- Den største forandringen blir at vi skal starte med catering. Vi vil levere snitter og koldtbord. Kjøkken har vi, så nå starter vi dagen tidligere, sier Kvernmo Pedersen.

Går det som damene håper på, vil cateringtjenesten føre til økt omsetning, iallfall er det et godt håp at så skal skje. Fjorårets omsetning for AS-et var, inkludert moms, oppunder 3 millioner.

Liffen og Hjelde’n

Hovedinntekten er salg av tradisjonell gatekjøkkenmat, som den allerede omtalte Vuku-burgeren.

Burgeren finnes i ti varianter, med eller uten tallerken. Den største er på 333 gram. Mest går det av 200- gramsvarianten.

–Men det kom en ung, tynn kar her en dag, og han bestilte en dobbelt 333-grams. Vi måtte spørre to ganger om det stemte. Og det gjorde det.

Den lokale koloritten som vi allerede har vært inne på, gjenspeiler seg også i menyen. Gatekjøkkenet har 14 pizzavarianter. Her kan du velge mellom blant annet Liffen, Aarsta’n og Rotmo’n. Ja Urvoll’n, Stenberge’n figurerer verdensvant på lista sammen med mexicaneren og kebaben.

–Ja, Bjørnar Hjelde måtte også få en oppkalt etter seg. Han ville ha en pizza helt fri for grønt. Sa da ordnet vi Hjelde’n.

Livsstil

Åpningstidene skal justeres. Det blir en times tidligere åpning, fra klokka tre på ettermiddagen. Foruten de to driverne, som nå altså eier halvparten hver, leies det inn folk etter behov. I helgene er det jevnt kjør, og da er det tre på jobb.

–Jeg vil skryte av medarbeiderne. De har vært stabil og flinke, gjentar Grethe. Selv har hun for lengst forstått at livet med gatekjøkkenet i Vuku er en livsstil.

–Det har blitt dårlig med ferier om somrene, sier Grethe Hallem uten beklagelse. Hun kjøpte virksomheten 1. januar 1999 av Anne Karin Kvernmo. Siden har hun sett et Vuku i utvikling, og til det bedre. Med oppussingen av skole, ny butikk og Vukuhallen har Vuku blitt det andre sentrum som det var snakk om, men som langt på vei var glemt for 20 år siden. Det er mye og rørelse i Vuku nå, og om sommeren er det så du lurer på hvor alle kommer fra.

Slush-start

Nå møter damene våren med stor optimisme. Isdisken fylles opp til påske, et tegn på at vi går inn i sommerhalvåret. Slush-maskinene gjøres klar, og snart skal grøntarealet utenfor rustes opp.

–Og kanskje vi skal få ordnet nytt skilt. Er det ikke han Vestvik som kan ordne det, spør Grete Hallem ut i lufta. Innherred får anmodning om ikke å ta bilde av det snart verneverdige gatekjøkkenskiltet.