Veggene i 2. etasje av eneboligen på Skogn er fylt med bilder. Fugler, fisk, båter og andre maritime motiver preger de store bildene. Bjørn Lie Fostad (50) er både beboer og fotograf. Nå tar han også steget videre som årets festivalutstiller under Skreifestivalen i Vikna.

Skreifestivalen er en mat- og kulturfestival som setter den populære skreien i fokus som den utsøkte sesongråvaren den er. Skreien har i århundrer vært en viktig del av lokalsamfunnet og dannet et grunnlag for både tradisjon, historie og næringsliv for Vikna, hvor skreien har vært like viktig som for miljøet i Lofoten. Det har også Fostad tatt inn over seg i utstillingen, som kom til ham ganske tilfeldig.

I forkant av utstillingen har bildene prydet veggene hjemme i boligen på Skogn. Foto: Tor J. Friberg

–Jeg jobbet på en fiskebåt i vinter, og hadde som regel alltid med meg kameraet på jobb. Jeg tok mange bilder, og fikk motiver som en ellers kanskje ikke får så ofte. Da svigermor så bildene, sa hun at disse bildene måtte jeg vise til folkene på Norveg. Og de hoppet på nesten umiddelbart, da de fikk høre at bildene kom fra fiskerens perspektiv, sier han.

Fanger lyset

Salgsutstillingen har fått navnet «Fish & Ships» og spiller på vinterfisket på Vandsøya i Viknaværa. Der bodde Fostad på feskarheimen og jobbet som fisker, mens kameraet ble tatt fram for å forevige øyeblikk i ledige stunder. Han har alltid vært en ivrig fotograf, og har med årene lagt sin elsk spesielt på naturfotografering.

–Jeg fanger ikke motiver. Jeg fanger lyset og stemninger, sier han.

Hjemme på Skogn har han blant annet laget egne foringsstasjoner og habitater for ulike dyr, slik at han enklere kan finne dyrene i sine rette element for fotografering.

– Å ta naturfotografier er å fange stemninger, sier Bjørn Lie Fostad. Foto: Tor J. Friberg

–Naturen er et stort mysterie, som stadig viser meg noe nytt. Naturen har en egen intelligens, som vi aldri kan bli helt kjent med. Det handler om å observere adferden så godt vi kan, sier han.

Selv har han kunstfaglig bakgrunn, og har spesialisert seg på naturfoto. Han deler mange av sine bilder på Facebook-siden BjoLieFoto, og har hatt bilder på trykk i blant annet Vi Menn og Villmarksliv.

Kunstbakgrunn

Han har også fått bilder antatt i nettgalleriet 1x.com, som er et anerkjent digitalt fotogalleri. Han fikk også mye oppmerksomhet da han tok et bilde av en elg i fritt firsprang, der den hoppet over ei dyp grøft i villmarka.

–Det bildet ble delt utrolig mange steder, og jeg finner det stadig på nettsteder over hele verden. Det er jo morsomt, så lenge jeg blir kreditert for det, sier han.

Etter mange år med foto som lidenskapelig hobby, ønsker Fostad etter hvert å ta steget videre. Over tid håper han å gjøre levebrød av fotografering og tilhørende tjenester. Derfor jobber han for å etablere et eget firma over tid.

–Det hadde passet meg utmerket å ha en turnus på fiskebåt samtidig som at jeg kunne jobbe med fotografering.

Flere salg

Nå pakker han ned bildene som er utvalgt og gjør seg klar til montering i Norveg, som er kystmuseet i Nord-Trøndelag og senter for kystkultur og kystnæring.

Fiskebåter, sjø og fugler står i fokus i salgsutstillingen. Foto: Tor J. Friberg

Fostad har tidligere deltatt i blant annet en fotoutstilling i Galleri Fenka i 2011, men Norveg-utstillingen blir hans første som separatutstiller. Han håper at salgsutstillingen blir godt tatt imot av publikum.

–Jeg har fått signaler på at flere av bildene allerede skal være solgt, og jeg håper at det går unna. Det ligger jo også en økonomisk bit i en slik utstilling, så jeg håper og tror at det går bra, sier han.

Fotoutstillingen skjer under arrangementet Seniorskrei onsdag 22. mars, og bildene blir hengende under festivalen.

–Jeg må også få takket Ragnar Vestvik ved Vestvik reklame, som har hjulpet meg mye i forkant av utstillingen for å forstørre bilder og få de klare for visning, sier han.