ANMELDELSE: Før jeg sovnet natt til onsdag var det den fete gitarsoloen i «We will rock you» som surret omkring i hodet. Dagen derpå kan jeg si at dette utvilsomt er den beste skoleforestillingen jeg har sett. Det kan også legges til at det er den artigste forestillingen jeg har opplevd på år og dag.

Dristig prosjekt

Nå er det lett for oss lokalavisjournalister å ty til superlativer når lokale forestillinger skal omtales. Men jeg ber om å bli trodd på at denne forestillingen overgår enhver forventning. Å gi seg i kast med en Queen-musikal er mildt sagt et dristig prosjekt, rett og slett for dette ikke er noe lett materiale å gyve løs på.

Helstøpt

Produksjonsansvarlige Ingrid Elise Andersen, Siv Anita Hallem og Fred Emil Adde har loset i land en helstøpt forestilling. Det er bare å ta av seg hatten og gi terningkast 6. Helheten er så bra at det ikke gjør noe om det et par- tre sekunder skraper i en myggmikrofon, eller om sangen kommer litt ut i periferien. Det ligger mye innsats, tæl, mot og entusiasme for å skape en slik totalopplevelse som dette blir. Dette er første gang Scene LUS spiller i de nye lokalene på ungdomsskolen og en bedre start kunne det vel ikke blitt.

Knall manus- og sang

Ben Eltons manus er glimrende oversatt, likeså de klassiske sangene som ble udødeliggjort med Freddie Mercury.

Vi er rundt 300 år frem i tid, år 2316, lenge etter at rocken har dødd ut. Jordas navn er endret til iPlanet GaGa. Etter at den norske kronen ble mer verdt enn den amerikanske dollaren er det trøndersk som har vært verdens globale språk på planeten. Det gamle språket engelsk er forbudt.

Det er megakonsernet Global Soft som har makten på planeten. Disse forbyr ekte instrumenter, det er kun deres digital-produserte pop som er tillatt. Et gammelt sagn forteller derimot om at ett instrument ligger bevart et sted. En gruppe opprørere – bohemene – venter på at en drømmer skal komme til dem og finne dette instrumentet og igjen føre rocken tilbake til folket.

Flotte hovedpersoner

Historien har to hovedpersoner, drømmeren Galileo Figaro (Johanne Håkonsen Støp)  og Scaramouche (Sara Sandnesmo Næssan). De skiller seg ut fra de andre ungdommenes GaGa-stil. De er rockere og må sammen bekjempe Killer Queen (Inez Marie Lysne-Ness) og Global Soft for å få rocken tilbake.

Fortellingen om den høyteknologiske verden er skremmende aktuell, med tanke på den ensretting og globalisering mange allerede kjenner på i dagens verden. Dernest kommer tankene til de autoritære tendenser som vi ser blant statsledere, der en total kontroll av menneskene er det som gjelder. Dette blir glimrende formidlet gjennom i Killer Queens jakt på hovedpersonene som kommer i ledtog med The Bohemians.

Herlig humor

Det blir en spennende reise, og undervegs får vi servert et vell med humoristiske godbiter og referanser til norsk og engelsk/amerikansk rock. Drømmeren Galileo Figaro får nemlig tekstfragmenter i hode, og disse setter den opprørske gjengen på sporet av det forbudte instrumentet gitar. Når de finner den ved Graceland, blir opprøret fullført og endelig kan de frigjøre iplanet GaGa med «We will rock you».

Og med Bohemian Rhapsody skriver, eller rettere sagt synger, Levanger ungdomsskole historie. Dette vil bli stående som et fantastisk minne for elever og publikum. Kan en skoleforestilling bli bedre?

PS. Forestillingen settes opp kun tre ganger, og siste mulighet er onsdag kveld.  Den burde strengt tatt vært vist flere ganger!

Godt å våttå om We will rock you

- Musikal med manus av Ben Elton. Musikk av Queen.

- Forestillingen er skapt av Scenelus og elever fra 9. og 10. klasse ved Levanger ungdomsskole som har valgt sal og scene som valgfag. De har fått hjelp av Garasjen og valgfaget Desgin & redesign til kostymer, kulisser og rekvisita.

- Manus er oversatt av Elin Stangnes. Sangtekster er oversatt av Helge Basmo.

- Produksjonsansvarlige Ingrid Elise Andersen, Siv Anita Hallem og Fred Emil Adde

- Koreograf: Hulda Kristina Løseth Vestvik

- Lysdesign: Sindre Halland Aamot

- Sceneteknikk: Vaktmester Børge Næssan