For det er ikke alltid sånn at realitetene innordner seg etter manuskriptet.

Og slikt gjør i alle fall TV-produksjon artig, mener Vegard Sørholt (28). Regissør, utflytta levangsbygg og godt involvert i produksjonen av tredje sesong «Eventyrlig oppussing». Hyttene i Norges land som får en kraftig oppgradering med TMM som drivende kraft. Vegard Sørholt har regien på de to første episodene som TV-titterne etter hvert også får kjennskap til om de velger TV3. I alt kan vi vente oss 10 episoder, og for TMM har produksjonen blitt selskapets viktigste inntektskilde dette året.

Frilanser

Og han som altså setter sitt kunstneriske preg på TV-fortellingen om de to første hyttene, ei i Hemsedal og ei i Tydal, er ung regissør fra Levanger. Som riktignok har flyttet sørover, og bodd i Oslo en del år hvor han som frilanser likevel er nærmere de fleste av prosjektene han tar på seg innen TV-bransjen. Etter å ha fullført regien på de to første episodene av «Eventyrlig oppussing» braker det løs med preproduksjonen av «The Voice».

Kunne ikke vært bedre

– Det var rene påskestemningen. Kaldt, men steiksol, i alle fall i fem av de seks dagene vi var der, og ganske så perfekte forhold til å lage et eventyrlig program. Ja, det kunne ikke vært bedre, skryter Vegard Sørholt.

28-åringen er godt fornøyd med uka, og bruker beskrivelsen kjempegreit i sin oppsummering.

–Vi hadde jo lagt en plan, meddeler han. Men føyer også til:

–Forresten, man kan jo planlegge så mye man vil, men det blir ikke nødvendigvis akkurat som beskrevet i manus for det. Og hadde det blitt det, ville det heller ikke blitt et spennende program. Får vi noen utfordringer, gjør det også jobben artigere, bedyrer Sørholt. Denne gang var det forglemmelsen av en bordbestilling som forårsaket et kreativt hastemøte.

Løst på en artig måte

– Vi fant ut på nest siste opptaksdag at vi manglet bord. Det er ikke bare å gå ut og hente det på straksen, og det kan også være utfordrende nok å gå til møbelsnekkeren for å få lage et bord basert å de materialene vi har tilgjengelig der og da, sier regissøren. I god eventyrligoppsussingsånd klarte programskaperne likevel å komme opp med en løsning som både sikret god TV og som skaffet til veie et suverent bord

– Det ble løst på en artig måte ved at snekkeren gikk ut i skogen og kappet noen bjørketrær og brukte disse for å lage et bord det garantert bare finnes et av, og som du helt sikkert ikke finner i noen katalog. Det er slike kule løsninger som gjør at Eventyrlig oppussing skiller seg fra andre oppussingsprogram. Mer liv, mer sjarm, uventa vendinger, mener Sørholt. Han håper programmet av den grunn også kan være til inspirasjon for andre som går med oppussingstanker.

–Oppussing trenger verken ta lang tid, være vanskelig eller dyrt, fastslår han.

Mer ekte

At det dukker opp hendelser foran kamera som ikke er av den forhåndsprogrammerte sorten, gjør det hele bare mer ekte, mener han. Om været skulle slå seg vrangt, gjør heller ikke det noe, for regissøren av de to første episodene av kommende sesong gjør et poeng av at sola ikke behøver å glanse bildene for mye.

Dersom det er plass til det, sover TV-gjengen på hytta, både dem foran og bak kamera.

Tenkte å bli advokat

En ting er å lage TV når ting forløper annerledes enn det som står i manus, men det er sannelig ikke alltid slik at selve livet følger formularet heller.

Kanskje var det derfor et lite snev av skjebnens ironi at Vegard Sørholt valgte en karriere hvor uforutsette hendelser gjerne gjør yrkeshverdagen artigere, vel vitende om at hans egen utdanningsplan tok en helt annen vending enn originalmanuset beskrev. Eller sagt enklere:

–Jeg studerte et år med tanke på å bli advokat. Som min far.

Vegard Sørholt fant etter hvert mer appell i TV-bransjen, og i 2009 flyttet han til Oslo, blant annet for å komme tettere på produksjonsmiljøene. Som frilanser er han avhengig av å selge seg inn fra prosjekt til prosjekt, og hittil har det funket bra med trøndersk takt og tone.

–Jeg har ikke råskarpe albuer, men sverger mer til å være hyggelig, og vise til hva jeg har gjort. Foreløpig har det virket, forteller 28-åringen. Han mener han i dag har det som plommen i egget, sammen med samboer og en sønn på sju måneder. I tillegg til «The Voice»-jobben som han tidligere har vært involvert i, og som han snart går i gang med igjen, har Sørholt blant annet også hatt en finger med i spillet i manusarbeidet til «Senkveld med Thomas og Harald».

Unikt

Når han denne vinteren også fikk sjansen til å jobbe med TMM og «Eventyrlig oppussing», var det klart han takket ja.

–En stor sjanse for meg fordi det innebærer mye ansvar å ha denne regijobben. Og jeg vil jo ikke drite meg ut, så jeg skal innrømme jeg var kjempespent. Så føler man jo et ekstra ansvar når det er et selskap fra Levanger som står bak. Jeg har yrkesstolthet fra før, men denne gang steg den ytterligere et hakk. Det er artig med press. Det er fint å ha noe å strekke seg etter, sier han. Strålende fornøyd også med kulturen innad i TMM, for anledningen hans arbeidsgiver.

–Ta for eksempel Bjørn Tore Hallem. Utøvende produsent. Hvem andre enn ham er det som lager lunsj og serverer til crewet. Det er unikt i tv-norge, skryter Vegard Sørholt. Full av lovord om TMM som han også håper gjør det bra i fortsettelsen.