Fire kunstinnslag, fem sceneinnslag, et filmbidrag og en ung arrangør er av juryen plukket ut til å representere Nord-Trøndelag på UKM-festivalen - det som tidligere var kjent som landsmønstringen.

Blant dem som er plukket ut er gruppa MDC fra Levanger, bestående av Ann Eirin Ottem Alfnes (16), Anna Bjørås (15), Guro Solberg (16), Ragnhild Solfall (16), Sofie Ørsleie (14) og Sunniva Sundfær Ramberg (16).

Kulturskolen

De sjarmerte juryen både lokalt og på fylkesmønstringen med sin egenkomponerte, egenkoreograferte og egenlydsatte dans. MDC-jentene har danset på Levanger kulturskole i seks til åtte år, og har deltatt i Ungdommens kulturmønstring med ulike danseinnslag flere ganger før.

Et av Torbjørn Alstad Austads kunstneriske bidrag. Foto: UKM

Men det er første gangen i år at de har koreografert dansen selv.

Nå venter opptreden på UKM-festivalen i Sandnes. Der får de vise seg frem sammen med all slags kulturutøvere i vid forstand fra hele landet.

Ikke en konkurranse

Ungdommens kulturmønstring er som det ligger i navnet en mønstring, ikke noen konkurranse. Veien fra lokalmønstring til UKM-festival handler naturligvis om kvalitet, men like mye om særegenhet og bredde.

Dermed er det veldig mange kjempedyktige utøvere som ikke kommer til UKM-festivalen, fordi innslagene som sendes videre fra lokal- til fylkesmønstring, og videre derfra til festivalen, hele vegen skal speile bredden i innslagene som hvert år er påmeldt.

Ingen verdalinger er plukket ut til UKM-festivalen i år, men Torbjørn Alstad Austad fra Inderøya skal være med i Sandnes - med sin kunstutstilling fra Fallout 3. 16-åringen lager objekter og kostymer tatt ut fra dataspill. Til det bruker han skummatter, papp, plastikk og dagligdagse ting som kan trenge et nytt liv. God resirkulering, med andre ord.