Interessen for ølbrygging brer om seg, og har nå blitt så stor at Johannes Skilbrigt åpner butikkdøra også på kveldstid. I alle fall en gang i uka.

–Vi har passert en kvart million i omsetning allerede på noen få måneder. For å møte etterspørselen, har vi også startet kveldsåpent hver tirsdag, forteller Johannes Skilbrigt som er daglig leder for virksomheten.

Bondens bryggevarer åpnet 1. desember i fjor, og selger både utstyr og ingredienser for hjemmebrygging av øl. Bondens bryggevarer er en del av Ronglan innkjøpslag, med butikklokalene i andreetasjen på innkjøpslagets bygning like ved gamle E6.

Ølbrygging ved lov

Allerede i de eldste utgavene av Frostatingsloven og Gulatingsloven nedskrevet fra 1000-tallet kan vi lese om ymse påbud om ølbrygging og øldrikkelag. Det ser ut til at trønderne følger arven videre, og ikke minst er ølbryggekulturen i søndre Innherred ganske så voksende. Johannes Skilbrigt rapporterer i alle fall om flere butikkbesøk.

I butikkhyllene skulle du finne det meste du trenger for å komme i gang med egen ølbrygging.

–Utgangspunktet er vel ønsket om noe annet enn industriprodusert, lys «butikkpils». Gjør du håndverket selv, kan du tilpasse smak og styrke etter hva du selv foretrekker, sier Skilbrigt.

God gammeldags maltølbrygging har jo vært med oss i uminnelige tider, og mange, i alle fall i sørdelen av fylket, vet jo for eksempel at Stjørdalsølet har en klang som er viden kjent. De senere år har nok likevel tilgangen til utstyr også gjort sitt til at flere har kunnet teste ut håndverket på egen hånd. Starter du på bar bakke, kan du fint være i gang for cirka ti tusen kroner, hvilket da inkluderer ei komplett bryggemaskin. Disse finnes i ulike størrelser, men mange velger 30-literskjeler. Da tar ikke «anlegget» ditt større plass enn at du får plass i et vaskerom, eller for den saks skyld på kjøkkenet.

Hva du selv gjør det til

–Mange foretrekker enkelheten, men ølbrygging kan du gjøre så enkelt eller sinnrikt som du selv vil, mener Skilbrigt, og byr på alt fra ferdige ølsett, til et utvalg av humle, gjær og malt i løs vekt. Han tilføyer at bryggekulturen står sterkt på Innherred, også om vi sammenligner oss med Norge for øvrig. Aldersmessig spenner ølbryggerne over hele linja, fra ung til gammel, men fortsatt er det langt flere menn enn kvinner som har det som hobby.

–At ølkulturen vokser fram, ser vi jo også på restauranter, i butikkene og på Vinmonopolet. Mangfoldet har blitt langt større enn tidligere, forklarer Johannes Skilbrigt, og sammenligner gjerne med vin. For der vinkulturen i lang tid har brakt meg seg oppmerksomhet rundt ulike varianter, årganger, produsenter, geografi og det som hører med i en den vidt favnende vinkulturen, er det nok riktig å si at ølet ikke har hatt den samme statusen i så måte. Kanskje er vi i ferd med å se en dreining, for med hjemmebryggingen, kommer også smakene, historien, diskusjonene og kulturen mer til sin rett også for ølets egenart.

Hjemmebryggerlaug

–Så har vi Levanger hjemmebryggerlaug som også bidrar til økt oppmerksomhet, tilføyer Skilbrigt som selv har brygget hjemme i fire år, og som er med i ølbryggerlaget Øverbygda bar- og bryggeri. Hjemmebryggerlauget ble etablert i fjor, og er ment å være et nettverk for utveksling av erfaringer og samarbeid om innkjøp. Motivasjonen hos den enkelte brygger kan selvsagt være noe ulik, men til syvende og sist er det nok prosessen i seg selv om fascinerer, og i hvert fall mer enn det økonomiske aspektet. For selv om hjemmebrygging gir billigere øl enn det du kjøper på butikken, er både arbeid og tid faktorer som skiller de interesserte fra de ikke fullt så interesserte.

Medlemmene i Levanger hjemmebryggerlaug deler gjerne sine oppskrifter.

–Mange av dem som starter med hjemmebrygging for å lage billig øl, slutter gjerne etter kort tid. For de fleste er ølkulturen og håndverket i seg selv motivasjonen, forteller Johannes Skilbrigt.

Klokka går

Avhengig av øltype, er det veldig ulikt hvor lang tid det tar fra du starter til du har et ferdig produkt, men har du planer om å brygge deg ditt eget øl til sommerferien, har du ikke mer enn tiden og veien. Samtidig kan det allerede nå være greit å tenke ut juleølet, foreslår Skilbrigt. At det finnes både enkeltpersoner og mange tilsvarende ølbryggelag rundt omkring, var naturlig nok en sterk medvirkende årsak til at Bondens bryggevarer så dagens lys fra i fjor høst.

–Med erfaring fra eget bryggelag så vi behovet for et sted å handle varer, bemerker han. Før etableringen på Ronglan, måtte man helt til Trondheim for å finne en tilsvarende butikk. Johannes Skilbrigt mener det er en fordel å ha et fysisk utsalg å forholde seg til, og ikke bare netthandel. Mye av ølbryggingen handler jo nettopp om erfaringsutveksling, og det å diskutere øl og ølbrygging i et miljø. Butikken på Ronglan har blitt et slikt sted hvor folk møtes for å diskutere.

Diskuterer seg imellom

–Å snakke med noen er minst like viktig. Det synes vi fungerer bra. Mange av kundene diskuterer seg imellom, informerer primus motor og daglig leder for bryggevarebutikken. Nå har han tro på at kveldsåpent en dag i uka skal bidra ytterligere til å forsterke miljøet og butikken som treffsted. Ronglan har ved siden av tirsdagskveldene, også åpent på dagtid i ukedagene, og favner ifølge Skilbrigt kunder fra et omland som strekker seg fra Stjørdal til Steinkjer. Er du av den nysgjerrige eller eksperimentelle ølbryggertypen, burde mulighetene være gode for å dra nytte både av egen og andre forskning.

–Alle oppskrifter er offentlige. Hjemmebryggerkulturen har alltid vært sånn. Her eksisterer en veldig delingsvilje, bemerker butikkdriveren på Ronglan. Nå er det ikke dermed sagt du treffer smaksblink ved første forsøk for det, for håndverket har sannsynligvis nok av fallgruver selv om framgangsmåten er beskrevet omhyggelig på papiret. For som alltid: teori og praksis er to forskjellige ting.