I sommer blir noen av barna på Innherred omskapt til tusser, troll, og alver, i alskens former og fasonger. Fra sine trygge omgivelser i lune hus og møblerte hjem, med varm mat og kjærkommen teknologi, kryper de ut i skogene ved Lyng på Stiklestad. Eventyrlige vesener, både skumle og snille, erstatter det som en gang var vanlige barn. Og den forvandlingen er det Helga Haga som står bak – sammen med ungene (eller skapningene) selv.

Hun og ca. 40 barn er nemlig på «Sommerskole med teater og gårdsliv» på Lyng Kulturgård de kommende ukene, fordelt på tre perioder. For ettersom fjorårets utgave av sommerskolen hennes ble av det populære slaget, måtte den nesten bli gjentatt i år – og utvidet.

–Siden det var så utrolig til påmelding i fjor går jeg fra to uker til tre uker i år, med ei av ukene for ungdom. I fjor var sommerskolen bare for barn, sier Haga.

Olav Dybdal-Holthe (11) var på sommerskolen for å bli en bedre skuespiller, men tok seg tid til dyra også.

Lager egne karakterer

Helga tok over Lyng Søndre Østre gård for knappe to år siden, og kulturgården er et prosjekt hun har gående der. På Lyng Kulturgård får gårdsbruk og kreativ utfoldelse møtes, blant annet under sommerskolen. Helga er utdannet skuespiller, og på sommerskolen legger hun opp til at barna skal få lære litt om teater samtidig som de morer seg på gården. Da gjennom teaterleik og -øvelser, og alt «det artige» som hører med et gårdsbesøk, som å stelle dyra og hoppe i høyet.

–Det er så artig å komme i gang, og når det endelig blir fullt av liv på gården. Å se ungene kose seg og leke her ute ... det er så artig, sier ei blid Helga Haga på den første dagen med sommerskole, torsdag.

Det er den første dagen av fire totalt for gruppa som treffer avisa, og dermed den første av tolv for Helgas del. Og det er noen begivenhetsrike dager deltakerne skal igjennom. Da lokalavisa dukket opp satt barna og tegnet troll, etter å ha fått hørt litt om dem først. Senere på dagen skulle de ut og være trollene selv, i skogen. I mellomtiden fant de også rikelig med tid til å kose med dyra eller leke. At regnet lavet ned store deler av dagen, virket ikke å være så nøye.

–Jeg tror ikke barna tenker like mye over været som vi voksne gjør, påpeker Haga.

Leah Madalen Belsvik Wohlen (9) og Selma Stokkan Grande (9) viser fram tegningene av trollene sine. Leah sitt heter Bobeline, mens Selma kalte sin Uknuselig.

–Alle dagene er det dyrestell og gårdsstell, men vi skal også ha en del teater. Der skal de lære seg å lage karakterer og spille dem selv; Å bruke stemme og kropp for å bli noen andre. Så den tegninga vi gjør her er på en måte «research», så tar de figurene med seg ut i det virkelige liv etterpå, informerer Haga.

På slutten fikk barna vise frem karakterene sine for publikum også, da foreldrene var invitert til gården for å se på.

Noe for enhver

To av barna som hadde meldt seg på årets sommerskole var 11 år gamle Olav Dybdal-Holthe og 9-årige Leah Madelen Belsvik Wohlen. Vi møter dem like ved kaninburet, etter at de begge har tegnet ferdig sine troll.

–Det er artig med dyr, og så holder vi jo på med teater, og det er jo derfor vi egentlig er her; Det er artig å spille teater, sier Olav, som har drevet en del med teater fra før av. Blant annet var han med i Levva livet, hvor han spilte Abel Mathisen som unggutt.

–Jeg er her for å lære mer om teater. Man blir jo ikke bedre hvis man ikke øver, poengterer han.

Leah Madelen er ikke like glad i teater, sånn i utgangspunktet, og synes det kan være litt skummelt. Heldigvis er det mye annet man får gjort på Lyng Kulturgård i løpet av sommerskolen – og så er jo bestevenninna hennes, Selma Stokke Grande (9), med!

–Jeg synes det er artig å gjøre ting med ukjente folk, og bli kjent med dyrene. Jeg skal prøve litt teater og, selv om jeg ikke liker det så godt, forteller den tøffe 9-åringen Leah Madelen.

Helga Haga var meget fornøyd med den første gruppa i årets sommerskole. Her tegnet de troll, før de gikk ut og var dem i eventyrskogen.

Påmeldingen begynte før påske, og totalt har som sagt 40 blitt med. Sommerskolen har plass til 18 barn i hver gruppe, og den gruppa som venter avisa på gården er mer eller mindre full. Ungdomsgruppa, altså den for barn mellom 13 og 15 år, sliter Helga mer med.

–Ungdommene er spesielt vanskelig å få tak i. Jeg har litt å gå på der, hvordan jeg skal markedsføre dette for dem, innrømmer Haga.

Men ifølge Haga ble i hvert fall uka med den første gruppa «super». Og nå er den andre i gang.

905 07 691

Anders.johansson@innherred.no