NRK er på besøk i Innherred i dag, og skal i løpet av dagen gjeste både Røra, Verdal, Levanger, Skogn og Åsen. Omtrent klokken tolv tøffet toget inn på Verdal stasjon, hvor en mangfoldig og tallrik gruppe mennesker sto klar for å ønske velkommen. I tillegg til «vanlige» verdalinger i alle aldre og fasonger, var hærmenn, dansere, servitører, musikere og varaordføreren blant dem man kunne finne på perrongen da kjendisene og kameramennene fra NRK ankom. Nøyaktig hvor mange som møtte opp, er ikke sikkert, men det man kan nok si at det var ganske så fullt der på stasjonen.

Hyllest fra varaordføreren

– Så mye folk har det ikke vært på Verdal stasjon siden mai i nitten-fem-og-førti, sier Jan Juberg og ler.

Han er en av dem man kan kalle en slags initiativtaker bak NRKs besøk i Verdal, dem som har stått på litt ekstra for å få folk til å komme. Rune Dillan og Marit Halvorsen to andre, og denne trioen er blant dem varaordfører – og om dagen fungerende ordfører – Siljø Sjøvold retter en ekstra takk til.

– Det er flott at så mange møtte opp. Vi har noen ildsjeler her i Verdal, som gjør at vi nå står her med hærmenn og uniformerte, med vømlinger og musikanter, og virkelig får vist fram mangfoldet og det kulturelle livet i kommunen vår! Og det er litt typisk Verdal'n det her, med ildsjelene som får ting gjort. Vi er et effektivt folkeslag, som «bare gjør det», sier Sjøvold.

– Men du droppa kostymet selv?

– He he, jeg har ikke så mange å velge i, svarer varaordføreren og ler.

– Men vi tvang henne til å komme, og hun måtte ta med ordførerkjedet, skyter Rune Dillan til med et smil.

– Vi kom på det på søndag, at «dæven, det kommer da et tog til Verdal'n den uka her». Så da måtte vi jo finne på noe, tilfører han før går og varmer opp publikum til toget kommer.

Populære Fantorangen

Marit Halvorsen, salg- og markedsleder i SNK, hadde tatt med seg middelaldermenn og kvinner ned til stasjonen. Tra Amici, restauranten på stasjonen, stilte med pizza. Hagergrynkompaniet sang. Kalle Garli spilte gitar. ConvinZ crew, ei dansegruppe med Hulda K. Løseth Vestvik i spissen, danset. Tor Martin Nordtømme og Kjell Minsås fra De Verdalske Befestninger stilte i uniformer fra 1905.

Med andre ord: Det litt av et kompani som møtte NRK i Verdal denne søndagen. Og om stemningen var god før toget kom, ble det ikke verre da man plutselig kunne skimte det bortenfor jernbaneovergangen. På plattformen steg ut kjente fjes som Jenny Skavlan, Hans Olav Brenner og Margrethe Røed – for å ikke glemme Fantorangen! Barne TV-figuren ble et svært populært foto-objekt for de yngste. Han og resten av NRK-kjendisene brukte tiden på å på både kjente og mindre kjente verdalinger, tok bilder og pratet, før de dro videre igjen. Hele visitten varte omtrent ti minutter, og deretter var det tid for neste stopp: Levanger.

– NRK og Sommertoget treffer veldig mange mennesker, og det er viktig å benytte anledningen til å markedsføre oss. Denne oppmerksomheten er veldig god reklame for kommune, og jeg syns det er trivelig at såpass mange levangsbygg møtte fram på stasjonen, sier Levanger-ordfører Robert Svarva.

Sommertoget er en variant NRK arrangerer gjennom Sommeråpent-programmet. Togturen varer fra 27. juni til 19. august, med oppstart i Bodø og siste stasjon i Sarpsborg. Gjennom sommeren blir 17 fylker og 40 kommuner besøkt totalt, og to av dem er Verdal og Levanger. Dagens Sommeråpent, fra Hommelvik, går klokken 21.30 i kveld på NRK1, hvor man antakelig får se mange klipp fra Innherred.