På 60-tallet fantes det nesten ingen renspikkede teaterlag i Norge. Verdal Teaterlag ble i så måte en pioner på området da de startet opp den 11. oktober i 1968. Neste år er det klart for 50 årsjubileum for det sagnomsuste teaterlaget. Dette skal selvfølgelig markeres på skikkelig vis.

Tor Haugmark og Roar Tromsdal står sammen med sine tre kompanjonger Levin Nestvold, Yngve Kvistad og Jan Juberg, i bresjen for det som skal bli en jubileumspublikasjon som oppsummerer 50 år med Verdal Teaterlag.

Spelet ble startskuddet

– Det var styret i teaterlaget som ba oss om å lage en slags publikasjon, eller bok om du vil. Denne publikasjonen skal være en samling av historier, tekster, bilder og minner fra teaterlagets 50 år gamle liv. Dette er noe som er viktig både for oss som er med og har vært med i teaterlaget, men aller mest for alle som har vært å opplevd underholdningen vår og fått gode minner med oss gjennom disse årene, forteller Tor Haugmark og Roar Tromsdal.

De forteller at Verdal Teaterlag ble stiftet i forbindelse med 1968-oppsetningen av Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Spelet hadde et stort behov for amatørskuespillere til flere roller, og teaterlaget sto for rekrutteringen.

– Dette var nesten utenkelig på den tiden. Amatører og profesjonelle i samspill på scenen var noe nytt, forteller Haugmark.

Mye å se tilbake på

– Jeg husker vi tok over en bankbok på 76 norske kroner når vi startet Verdal Teaterlag i 68, så det har skjedd en del kan man si, humrer Haugmark.

Han forteller at det startet med ren underholdning og mange revyer utover 70-tallet.

– Det som er spesielt med revyene er at de forteller svært mye om historien. På grunn av at en revy ofte tar opp dagsaktuelle ting er det lett å se hva som angikk folk i løpet av disse årene. Jeg husker vi hadde flere innslag om Aker blant annet.

Det har hele veien for Verdal Teaterlag vært et sterkt fokus på å rekruttere og legge til rette for at ungdommene skal få en stemme på scenen. Dette husker Tromsdal godt.

– Det var en annonse i avisa i starten av teaterlagets liv, jeg var vel 16 år da. Jeg husker at jeg hadde lyst til å slenge meg med, men turte ikke. Det ble heldigvis mot i meg til slutt.

Begge to er enige i at Verdal Teaterlag har hatt stor betydning for ungdommene i distriktet gjennom de snart 50 årene, og at det fortsatt vil være fokus på nettopp de unges stemme og talent.

Vil vise frem identiteten

– Boka skal inneholde mange bidrag fra flere hold. Vi håper på å få tekstlig materiale og bilder fra publikum. I tillegg skal Roar Tromsdal bidra med sin akademiske kunnskap. Både de unge og gamle skal få vise seg, og alt skal med, forsikrer Haugmark.

De har begge gode minner og er enige om at mye har utviklet seg gjennom teaterlagets lange liv. Når alt samles til en bok vil mange få gjensyn med gode forestillinger de har sett, mens andre interesserte kan få innblikk i hva som har skjedd før sin egen tid.

Enorm utvikling

Det er nesten umulig for Haugmark og Tromsdal å trekke frem konkrete høydepunkter i løpet av disse snart 50 årene.

– Vi har hatt veldig mange gode storproduksjoner. På 70-tallet var oppsetningene av Anne Franks dagbok, Den spanske flue og musikalen Oklahoma det vi husker aller best. På 80-tallet satte vi blant annet opp Mannen fra La Manga og Broadway, det var det høy kvalitet over. De siste årene er det nok vanskelig å komme utenom våre storproduksjoner Vinsjan på kaia og Levva Livet, forteller de stolt.

De forteller at 76 kroner har blitt til produksjoner i millionklassen. Det er en utvikling det kan lukte svidd av. Storproduksjonene de siste årene har vært utfordrende, men morsomme.

– Frode Haugmark sto i spissen for arbeidet. Han ble møtt med skepsis fra styret i første omgang, men etter å ha jobbet med det en stund, la han det frem for styret og de ble positive. Skepsis ble snudd til full tillit, forteller de.

Det var ikke bare styret i teaterlaget som ga tillit til de enorme produksjonene Vinsjan på kaia og Levva Livet.

– Åge Aleksandersen ga oss alt vi ønsket, og vi fikk bruke materialet som vi ville. Han hadde sagt nei til andre, men Verdal Teaterlag hadde han stor tro på. Han visste at vi var gode. Slik var det også med DDE. Det var en skikkelig klapp på skuldra til alle oss i teaterlaget, forteller de stolt.

Mange har bidratt

I løpet av 50 år har Verdal Teaterlag vokst fra en kjerne på 25 personer til noen hundre medlemmer. Det er selvfølgelig mange som bør takkes.

– Tore Kristiansen har hatt stor betydning for at Verdal Teaterlag ble god så fort. Vi fikk proffhjelp fra han hele veien. Han sto i bresjen for at storproduksjonen Anne Franks dagbok kunne settes opp av et amatørteaterlag. Uten han hadde det ikke blitt det samme, forteller Haugmark.

På 70-tallet var Verdal Teaterlag også en medvirkende årsak til at vømmøl ble til.

– Hans Rotmo var med i underholdningsgruppa og ville lufte ideen sin om vømmøl. Dette fikk han lov til, og det ser ut til å ha fungert noenlunde godt, humrer Haugmark og Tromsdal.

I tillegg vil de berømme alle fra utenfor Verdal som har bidratt.

Håper å få hjelp til bok

Det neste året vil gå med til et skikkelig arbeid for å få i stand en interessant og god bok om Verdal Teaterlag sine 50 år i manesjen. Komiteen ønsker å lage en bok for alle, både unge og gamle. De har et sterkt behov for hjelp fra publikum.

– Jeg er sikker på at det sitter mange rundt om i Innherred med mange historier om oss, så ta gjerne kontakt, oppfordrer Haugmark.