Menigheten i Vinne fikk virkelig vist seg fram for den nye biskopen under jubileumsfeiringen på søndag. I strålende vær ble biskop Herborg Oline Finnset tatt imot med varme inne og ute.

Humor og alvor

Den nyutnevnte biskopen svarte tilbake med både varme og sjarme.

Med sitt åpne, nordnorske vesen, bød biskop Herborg på seg selv. Stillferdig og humoristisk, ja med en litt teatralsk formidling, nådde hun inn både med sitt bibelske budskap og ellers i prat med kjent og ukjent.

Både biskopen og ordfører Bjørn Iversen deltok på hele feiringen med gudstjeneste, festmiddag og konsert om kvelden. Ordføreren måtte, mellom gledesstundene i menigheten, også bruke sin tid på etterarbeidet i forbindelse med den dramatiske brannen som rammet mange av bygdas innbyggere natt til søndag.

Bedre plass

Vinne kirke har gjennomgått en modernisering av interiøret, spesielt med tanke på at det skal bli bedre plass framme i kirken til å ha kor og orkester. Dette kom synlig til sin rett under konserten om kvelden, da det var plass til både et ungdommelig Juniorspellmannslag og store instrumenter.

På gudstjenesten forklarte arkitekt Per Audun Letnes om bakgrunnen for endringene som er gjort. Endelig kunne han også konstatere at Jesus var kommet ned på gulvet blant folket. Mange har lurt på hvor det var blitt av Jesus-figuren som har stått over alteret, der det nå er bygd en kopi av den gamle prekestolen.

Tilbakeblikk

Blant tidligere Vinne-prester var det Ole Jacob Flæten og Roald Iversen som hadde anledning til å være med på jubileet. Begge to holdt muntre tilbakeblikk under festmiddagen i samfunnshuset. Her var det også flere hilsninger og musikalsk underholdning.

Men den store musikalske festen ble holdt om kvelden. Da kom den store plassen foran i kirken til sin rett. Her fikk både unge juniorer med fiolin og de eminente proffene folde seg ut i full musikalsk prakt!

Nyskapte folketoner

Soknerådet hadde søkt Norsk kulturråd om støtte til et nyskapende musikalsk verk bygd over folketoner. Gjermund Larsen fikk frie tøyler i komposisjonen, og han traff publikum midt i hjerterota. Kvartetten med Gjermund og Einar Olav Larsen (feler), Runa Hestad Jenssen (sang) og Trygve Brøske (klaver) trollbandt publikum med en blanding av myke folketoner, hardrock og kauk. Det var som om publikum og utøvere gikk opp i en høyere enhet av et magisk lydbilde! Den jubelen skulle de hørt, de som strevde og bygde kirkerommet for to hundre år siden!

Så gikk folket ut i den milde høstkvelden. Ingen ville egentlig gå hjem. Og de som ikke var der denne gang, får nok mulighet en annen gang. Dette bestillingsverket vil leve lenge.