–Dette er en del av et prosjekt som vi fikk midler av Fritt Ord for å gjennomføre. Vi fikk 50.000 kroner til å ha fire arrangement på biblioteket og dette er det første i en serie som vi kaller de viktigste bøkene, sier biblioteksjef Bodil Brattbakk Breivikås til Innherred.

–Verdals egen kanon

Da Fritt Ord lyste ut tilskuddet var betingelsen at pengene skulle brukes til å formidling og debatt om norsk kanon, altså det som anses å være de viktigste, beste eller mest innflytelsesrike bøkene. Fritt Ord vil ha debatt om det finnes det en felles norsk litterær kanon, hvilke kanoniserte verker som fortsatt har relevans i dag og om populærlitteraturen får for liten plass når de beste bøkene kåres.

–Vi skal prøve å lage Verdals egen kanon, de viktigste bøkene for verdalsfolket. Vi skal også gjøre det mulig for publikum å stille ut bøkene som de mener har vært viktigst for dem gjennom tidene. Da kan de ta med boka hit, og for eksempel sette på en liten lapp der de forteller hvorfor boka er betydningsfull for dem, sier Breivikås.

Velger tre bøker

Som første arrangement i denne serien tar Nils Arne Eggen og Hildegunn Eggen turen til biblioteket den 16. oktober for å snakke om hvilke tre bøker som har vært viktigst for dem. Dette skjer i samtale med forfatter Ingrid Storholmen, som var med og søkte om midler til dette prosjektet sammen med Verdal bibliotek.

Det er forhåndssalg av billetter til arrangementet og det er maks 60 plasser, så Breivikås oppfordrer folk til å være tidlig ute.

–Det blir også et slikt arrangement i november. Hvem som kommer da er ikke helt klart enda, men det blir nok noen kjente fjes fra Trøndelag da også. Det er det som er tanken bak, sier Breivikås.

Vil ha stor debatt

I det fjerde og siste arrangementet håper biblioteksjefen å få til en større debatt om hva som gjør at noen bøker blir kanonisert, og hvem som har makt til å bestemme eller definere hva som er viktige kvalitetsbøker.

–Så da håper vi å få hit noen nasjonale navn, sier Breivikås.