– Vi har satt inn ganske mange ekstra stoler, men nå tror jeg snart ikke vi har plass til flere, sa biblioteksjef Bodil Brattbakk Breivikås før hun introduserte mandagens store gjester i biblioteket i Verdal.

Forfatter Ingrid Storholmen åpnet kvelden med å ganske så passende spørre om fotballegenden Nils Arne Eggen og skuespiller Hildegunn Eggen var i slekt.

– Ikke som jeg vet i alle fall, fleipet Hildegunn.

– En kveld for den gode litteraturen

Det ble trangt i lokalene da arrangementet «De viktigste bøkene» gikk av stabelen. Eggen og Eggen delte da sine meninger om ulik litteratur og fortalte om bøker som har betydd mye for dem gjennom årene, i samtale med Storholmen.

– Dette er en kveld for den gode litteraturen, og da må jeg nesten ta med et motto hentet fra boka di, Nils Arne. «Det er viktig å gå på banen for å være best mulig sjøl. Men det er langt viktigere å gå på banen for å gjøre medspillerne gode», sa Storholmen.

Dette var det første av fire arrangement som biblioteket fikk tilskudd fra Fritt Ord til å gjennomføre i år. Betingelsen for at de skulle motta pengene var at de måtte brukes til formidling og debatt om norsk kanon, altså det som anses å være de viktigste, beste eller mest innflytelsesrike bøkene.

Det ble fullt i biblioteket da både fotball og litteratur var samtaleemne mandag kveld.

Dikt før kamp

Både for Hildegunn og Nils Arne har den gode litteraturen spilt en stor rolle gjennom livet.

– Den viktigste måten for meg å koble meg av fra fotballen på var å ha minst ei bok, ikke bare romaner, men også faglitteratur, på nattbordet, sa Nils Arne.

Nils Arne er utdannet norsklærer og er selv forfatter av flere bøker, deriblant «Dikt i garderoben», som han ga ut sammen med Ola By Rise i 2011.

– Når du er på San Siro og skal spille mot Milan, kan du ikke snakke fotball med spillerne om morgenen. Da blir de for nervøse. Da må vi ha et dikt! Og da handler det om budskapene i diktene, som man kan ta med seg ut på banen og bruke til noe felles, fortalte Nils Arne.

Poetikk og taktikk

I boka snakkes det mye om likheter mellom litteratur og fotball. Storholmen poengterte blant annet at det finnes fiffige sammenligninger som poetikk og taktikk, og lyrikken i fotballsjelen.

– Her finner man alt fra Ivar Aasens «Nordmann» til Otto Nielsens hymne til Trondheim i «Litjvisa mi». Under overskriften bortebane kommer dere svært passende med Bjørnstjerne Bjørnsons «Over de høye fjelle», sa Storholmen.

– Arne fant jo ikke fram dit han heller, fleipet Nils Arne.

Viktig med klassikere

Fritt Ord ønsker en debatt om det finnes en felles norsk litterær kanon, hvilke kanoniserte verker som fortsatt har relevans i dag og om populærlitteraturen får for liten plass når de beste bøkene kåres. Hildegunn fortalte at hun ser med skrekk på at enkelte forfattere, blant annet Olav Duun, er tatt bort fra pensum til barn og unge.

– Du blir litt engstelig når du selv har blitt glad i forfattere. For det er så mye humor og livsvisdom i det Duun forteller, sier Hildegunn, som fikk støtte fra Nils Arne og Storholmen som konkluderte med at det er viktig at klassikerne blir lest.

– Verdals egen kanon

Det blir et nytt arrangement med tema «De viktigste bøkene» i biblioteket i november. Hvem som kommer er ikke helt klart enda, men biblioteksjefen kan fortelle at det nok blir noen kjente fjes fra Trøndelag da også.

– Vi skal prøve å lage Verdals egen kanon, de viktigste bøkene for verdalsfolket. Vi skal også gjøre det mulig for publikum å stille ut bøkene som de mener har vært viktigst for dem gjennom tidene. Da kan de ta med boka hit, og for eksempel sette på en liten lapp der de forteller hvorfor boka er betydningsfull for dem, sa biblioteksjef Breivikås til Innherred før arrangementet.