Stiklestad-sommer ble innledet med premiere på vandreteateret lørdag midt på dagen. Forestillingen vises to ganger hver dag unntatt mandager helt frem til 9. august.

Alle de andre aktivitetene rundt om på Stiklestad-området er imidlertid åpne samtlige dager i uka.

Skru tiden tilbake

Vandreteateret er i år kommet til år 1906, året hvor Kong Haakon VII og Dronning Maud ble kronet til konge og dronning i Norge og det ble avholdt Olympiske Leker i Aten. Det gjenspeiler seg i forestillingen, hvor de yngste drømmer seg bort og leker at de er konge og dronning, med ekte slottsbalkong-vinking og selvlagde kroner på hodet.

Likevel er det nær sagt som vanlig fremmedkarene og kampen om dem fra kvinnene i bygda som går igjen i forestillingen. Beret-Anna (Sandra Paulsen Storhaug) kjemper en smått intens kamp mot tausa Dortea (Astrid Solli) om å sjarmere to spreke turnere fra Steinkjer som kommer innom. Falch (Odin Haga) og Fjerdingen (Henrik Kvernmo) har representert Norge i olympiaden, og viser en rekke prov på sin gode fysikk og spretne kropp, til stor forlystelse hos Beret-Anna og Dortea, men ikke minst også publikum som følger med rundt på museumsområdet.

Rørende slutt

Elise (Lotte Holthe Kjesbu) er atskillig skarpere i kantene, og prøver å holde kustus på både store og små.

Som om ikke spreke turnere var nok, dukker det også opp en annen kjekk kar i bygda etter hvert. Dortea er overbevist om at det er Kongen som har kommet, men skjønner ingenting av at han spør etter Ane (Maja Munkeby), alenemoren som opplevde at Eliseus (Øystein Schiefloe Kanestrøm) forsvant for flere år siden og ikke har latt høre fra seg siden.

Forklaringen på fremmedkaren sier seg kanskje selv, og det blir en rørende og nesten tårevåt avslutning på en episode som engasjerer publikum med mange morsomme opptrinn underveis. Gårdimillion anno 2015 er absolutt verdt minst ett besøk i løpet av sommeren.

Her er både etablerte voksne skuespillere og særs lovende og uttrykksfulle aktører blant de minste.

Flere aktiviteter

Gårdimilliom er en fin måte for både barn og voksne å besøket folkemuseet på. Men også andre aktiviteter rundt på området inngår i Stiklestad-sommer. På Stiklastadir, hvor det for tiden foregår bygging av gjesteloft, er det i langhuset både fortellerstund med trellen Rig-Sturla og forestillingen Bersvein og flisa. Det siste en ellevill monolog om høvdingesønnen Bersvein og hans møte med en ny religion, nye omgivelser og en vakker kvinne. Stiklastadir er også utgangspunktet for «Leike slaget», mens det på Molåntunet er daglige eventyrstunder.

For de som bare vil ha omvisning rundt på Stiklestad, er det mulig, og i vikingeskipet og borgen på området kan barna låne vikingeklær, hjelm, sverd og skjold til fri lek.

Stempel-kort

– Vi tror vi har noe for både unge og gamle. En ekstra liten greie for de yngste i år er et stempel-kort der de kan sanke fire stempel, forteller avdelingsleder Ingegerd Eggen.

Spør de om å få se det hemmelige skrinet på Molåna kafé anno 1906, mater dyrene eller går på stylter i Leikefjøset, er med på arkeologisk utgraving på Stiklastadir og finner tingen som ikke passer inn i 1906 i Krambua, er de med i trekningen av pil og bue og t-skjorter.