Verdalingene Torfinn Hynne og Kari Lise Skrataas er samboerne som har skrevet sin tolkning av Peer Gynt. Stykket vil ha premiere på Tindved kulturhage onsdag.

De forteller at de har jobbet over et halvt år med manuset. Nå er siste finpussen på stykket i gang. Det har heller ikke bare vært enkelt og skrive manuset når begge to har hatt sterke meninger og ideer om hvordan det skulle bli.

– Vi har ikke vært helt enig bestandig, men vi har også hjulpet hverandre der hvor den andre har stått fast. Til syvende og sist så ble det et veldig bra manus, forteller samboerne.

Torfinn Hynne er både sjef for produksjonen og spiller hovedpersonen, Peer Gynt. Kari Lise Skrataas har hatt ansvar for regien og spiller rollen som Solveig.

Teatergruppa PÅfunn

Det har ikke alltid vært teatergruppa PÅfunn. Før var de en undergruppe av Verdal teaterlag. Den gang het de Hipps som Japps og deres første produksjon under teaterlaget var «Den vesle vampyren» og ble spilt på teaterloftet på Amfi Verdal.

– Grunnen til at vi gikk for oss selv og laget egen teatergruppe, var fordi vi ville gjøre oss uavhengige. Vi ville gi publikum noe nytt -en ny smak. I tillegg er vi en liten teatergruppe med god erfaring fra teater, sier Hynne

Deres tolkning av Peer Gynt vil derfor være PÅfunns første produksjon og premieren går av skaftet 1. Juli klokken 19.00 på Tindved Kulturhage.

Dristig prosjekt

Alle har en eller annen gang hørt om Peer Gynt av Henrik Ibsen. Den første assosiasjonen til de fleste er at stykket er langt og tungt. Derfor er det heller ikke bare-bare å kaste seg over Ibsens verk, noe samboerne har greid med glans. Med godt pågangsmot har de gitt seg selv kunstneriske friheter, men likevel har de bevart sjelen i stykket.

Peer Gynt går i orginalen over fem akter, men Torfinn Hynne og Kari Lise Skrataas har brutt ned teksten, funnet det de synes er interessant og stykket går nå over to akter.

– Det Henrik Ibsen fortalte med ti sider, har vi kuttet ned til to setninger. Vi har også kuttet på karakterer og slått dem sammen, forteller en spent og engasjert Hynne.

Headhuntet

– Da vi skrev manuset hadde vi en liten formening om hvem som skulle spille hva, forteller paret.

Alle skuespillerene er headhuntet til rollene, men ingen har noen utdanning innen teater. De fleste av skuespillerene har gått på teaterlinja ved Inderøy vgs.

– Vi gjør dette fordi vi brenner for teater og elsker det vi gjør, sier Torfinn Hynne med en iver i stemmen.

– Hvorfor Peer Gynt?

– Jeg hadde jobbet med Peer Gynt på siste året av vgs og ble veldig fasinert av Peer. Vi kan alle kjenne oss igjen i karakteren på en eller annen måte selv om alt er satt veldig på spissen.

Jeg har sett et intervju av Anders Baasmo Kristiansen om hvordan han jobber med å finne seg i karakterene han skal spille. I alle mennesker er det et spisskammer med masse krukker. Der er det fullt av masse utenkelige menneskelige egenskaper. Hver krukke har sin karakter. Det samme gjør jeg når jeg går inn i en ny karakter. Jeg leter inni meg og finner krukken, forteller Hynne.

Tilpasset dagens publikum

Det du får se når du kommer 1. Juli er et stykke som virkelig bergtar deg fra første replikk. Skuespillerene er særdeles dyktige og handlingen skjer fortløpende. Du skulle nesten trodd at skuespillerene drev med profesjonelt teater.

– Det er tilpasset dagens publikum, men er likevel veldig tidløst. Dere kommer til å angre om dere ikke kommer og ser sier Hynne. Lokalavisa er enig med ham i det etter at vi fikk være med på gjennomgangen av den første akten.

– Det finnes en liten Peer i alle, smiler Torfinn Hynne.