– Foreløpig har elever fra 1.- til 7.-trinn lest over 7000 bøker i sommer, sier barne- og ungdomsbibliotekar ved Verdal bibliotek, Karen Birgitte Borud.

Får trofeer

Kampanjen Sommerles ble startet i Vestfold, men har nå spredt seg til nesten alle fylkene i Norge.

Det hele går ut på å løse oppgaver, stikke innom biblioteket for å hente kodeord og å lese så mange bøker man orker i løpet av sommerferien. Ved å lese mye får man etter hvert trofeer som gir både digitale- og fysiske premier på biblioteket.

–Det var ei jente innom i går som måtte låne engelske bøker, fordi de eneste trofeene hun manglet var de for å lese bøker på andre språk. Hun gikk vel i 4.-klasse, forteller Borud.

Nord-Trøndelag på topp

300 kommuner i Norge er med på dette og Nord-Trøndelag troner nå på toppen av lista når det gjelder antall deltakere ut fra elevgrunnlaget i fylket.

–Det er vi veldig stolte over, sier Borud.

I Verdal er over halvparten av elevene fra 1. til 7.- trinn med på kampanjen, og bibliotekaren tror det kommer av måten Sommernes er laget på.

–Tidligere måtte barna skrive ned hva de hadde lest for hånd, men nå registrerer de alt på nett og det er utformet som et spill. Det gjør det mye artigere, sier bibliotekaren.

Bibliotekar ved Verdal bibliotek, Karen Birgitte Borud, viser frem alle bøkene som har blitt levert av barn i dag. Denne bunken har i tillegg blitt tømt en gang før Innherred kommer på besøk.

Har lest 30 bøker

En av dem som er med på kampanjen er Jonas Norum på ni år. Han har lest nærmere 30 bøker i sommer.

–Jeg liker litt skumle bøker. De som er spennende, sier Jonas, som nå er på biblioteket for å levere fra seg bøkene han har lest i det siste.

Hva er den beste boka du har lest?

–Operasjonsspøkelset. Den handler om Lasse og Maja som finner ut at noen har tatt mye penger fra en person, sier han.

I konkurransen kan Jonas følge med på hva kompisene sine har lest, og se hvor mange trofeer de har sanket.

Lillesøster Oda er ikke gammel nok til å være med enda, men hun har likevel lest og hørt mye lydbok i sommer.

–Jeg har hørt Bukkene bruse på skolen, sier hun.

Mange turer til biblioteket

6-åringen skal selv begynne i førsteklasse til høsten, og synes derfor det var artig å høre fortellingen om bukkene på skolen.

–Trollet ble rektor, og han tok mange bilder av rumpa si og sendte dem til førsteklassingene! forteller Oda og fniser.

Pappa Erlend Norum synes det er fint med en slik lesekampanje, og spesielt at barna får poeng enten de blir lest for, om de leser selv eller hører på lydbok.

–Det er også artig når vi kan kjøre til biblioteket og hente premier etter hvert som barna rykker opp i level, sier han og påpeker at det har blitt en del turer dit i sommer.

Jonas liker spennende bøker best, mens Bukkene bruse har blitt en favoritt hos Oda.

Stor variasjon

Foreløpig er det faktisk en liten nedgang fra fjorårets deltakelse på Sommerles, men derimot leses det nå mer per elev.

–I gjennomsnitt har barna i Verdal lest ni bøker, men det er selvfølgelig stor forskjell fra elev til elev. Flere har rundet 50 bøker, mens andre har lest en eller to, sier bibliotekaren.

Borud mener Bokbussen skal ha mye ros for at mange barn i Verdal leser så mye.

–Den gjør at de får et godt forhold til biblioteket, sier hun.

Bibliotekaren kan blant annet vise en hylle som er full av bøker barn har levert fra seg i dag. Den har allerede blitt tømt en gang før Innherred kommer på besøk.

Teater og premier

Når kampanjen er ferdig inviterer biblioteket til avslutningsfest, hvor det kommer skuespillere og setter opp et lite teaterstykke.

–Det er basert på ei bok som handler om ei heks som ikke er så flink til å trylle, og en klovn som har lyst til å være Elvis. Det blir også premieutdeling og generelt litt ekstra moro for alle barna som har vært med på dette, sier Borud.