Lørdag ettermiddag kalte Stiklestad Nasjonale Kultursenter inn til et pressemøte for å presentere den nye instruktøren for Spelet om Heilag Olav i 2016. ­Der ble det offentliggjort at Hanne Tømta blir den nye instruktøren.

- Jeg gleder meg veldig. Jeg var full av skrekkblandet fryd da jeg satt i Amfiet og så hvor mange mennesker som er i sving. Det var veldig gøy i går kveld å se den flotte forestillingen Marit (Moum Aune) har fått til, og nå skal jeg ta det videre på en måte. Men nettopp fordi så mange kan så mye og vil noe gjør at jeg tror det kan gå. Jeg kjenner jeg har skrekkblandet fryd. Også er det så fint her. Vi som jobber med teater jobber inne nesten hele året, så jeg gleder meg til å jobbe ute, smilte Tømta da hun ble presentert.

Hun forteller at Spelet er noe som alle innen teaterbransjen snakker om og har meninger om.

- Jeg har visst at dette er sykt svært og ekstremt viktig for alle som er med og de som ser på. Man går ikke uberørt ut herfra. Man føler at man er i kjernen av sin egen historie, sier Tømta.

Må ut av komfortsonen

Den nye spel-instruktøren har foreløpig ikke gjort seg opp noen konkrete tanker om hva hun skal ta tak i og jobbe med, men forteller at hun blant annet skal se gjennom Spelet fra tidligere år. Hun har aldri jobbet med en så stor oppsetning tidligere.

- Jeg liker meg helst med tre søstre inne i et lite rom, da er jeg på hjemmebane. Så her må jeg dytte meg selv litt. Hvis Spelet vil et sted må jeg tørre å selv gå ut av komfortsonen, sier hun.

Det har hele tiden vært planen at Marit Moum Aune – som i år er instruktør for Spelet for fjerde år på rad – skal gi seg etter i år. Hun var mildt sagt fornøyd med valget av ny instruktør.

- Det er en drøm. Jeg er så glad. Vi har et nært kollegialt forhold, og Spelet har fått en instruktør fra øverste hylle. Det er viktig at de mest interessante instruktørene kommer opp her, for instruktøren er viktig i en så stor produksjon, sier Aune, som også er åpen for å gi råd til Tømta.

Bred bakgrunn

Tømta har vært teatersjef ved Nationaltheateret siden 2009. Hun er utdannet ved St. Petersburg Statlige Teaterakademi og ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere vært teatersjef ved Rogaland Teater.

- Hanne har hatt flere suksessoppsetninger. Det siste året har hun fått en Heddapris for beste regi for oppsetningen av Tsjekovs «Tre søstre». I begrunnelsen fra juryen festet jeg meg ved det som sto til slutt: Hun får fram tekstens klokhet og mange tydelige menneskeligheter, og til slutt er det som vi ser en gamme kjenning for første gang. Jeg liker å tenke det omkring Spelet, og jeg ønsker en som kan håndtere det å få se en gammel kjenning for første gang, fortalte direktør Turid Hofstad da Tømta ble presentert.

Hofstad fortalte også at det blir en evalueringsrunde med tanke på om Spelet skal fortsette som nattforestilling eller ikke.