Nylig ble det kjent at kulturnæringshagen skal i gang med et nytt forskningsprosjekt med Trøndelag forskning, for å bli enda bedre på utvikling av kreative næringer i fylket. Det mottok de 500 000 kroner fra Regionalt forskningsfond for.

– Det er ganske unikt, og en stor anerkjennelse at vi har fått dette prosjektet. Vi, forskerne og virkemiddelapparatet, skal sammen med bedriftene se på hva vi kan gjøre for å gi bedriftene et best mulig innhold, sier Leif Terje Nilsen når avisa treffer ham, Marte Hallem og Håvard Sørli på Brikken fredag. De to sistnevnte er prosjektledere i Tindved Kulturhage, mens Nilsen er daglig leder.

Der jobber de alle som rådgivere og hjelpende hender for kulturelle næringer, og bare i 2016 har næringshagen vokst fra 32 til 46 bedrifter, 48 når nyttår er her.

– Mange forbinder nok fortsatt Tindved bare med den tomta vi har her på Verdal, men vi ser at flere og flere bedrifter nå vet at de kan bruke oss, sier Nilsen. Ifølge han er også tilgangen på bedrifter svært god, men de kan godt ta imot flere som vil gjøre levebrød av musikk.

I tillegg til forskningsprosjektet har Tindved-gjengen også andre, store satsingsområder i tida framover.

– Vi har fryktelig mye spennende på gang. Vi føler ikke vi sliter med å få dagene til å gå, akkurat, sier han.

Skal finne medarbeider

I 2017 starter prosjektet Kulturkvartalet i mere konkrete former her i Verdal, der de i hovedsak skal øke samarbeidet mellom Nord universitets teaterlinje, Nord-Trøndelag Teater, kulturavdelingen ved Verdal kommune og Tindved.

– Vi har jo alle disse i samme kvartal, og det gir oss veldig gode muligheter til å skape et godt kultursentrum med næring og aktivitet her i Verdal, sier Marte Hallem.

På Filmfabrikken i Levanger, hvor Håvard Sørli leder an, skal de i 2017 satse tungt på 3D-visualisering. De skal bevisstgjøre næringer om hvordan 3D-teknologi kan benyttes som hjelpemiddel i mange ulike bedrifter, og hvordan slik visualisering fungerer.

I tillegg vil Tindved åpne opp for sørtrønderske næringer i større grad. Allerede er én av næringshagens tilknyttede bedrifter fra Sør-Trøndelag, men de har planer om å få med flere i løpet av neste år.

– Vi skal øke samarbeid, og se på om vi skal fysisk være der etter hvert, sier Nilsen.

Uansett utvider Tindved sin fysiske tilstedeværelse en del, men først og fremst i Nord-Trøndelag. De åpner nemlig en ny avdeling på Inderøy etter nyttår. Der har Tindved signert en treårsavtale, og allerede har 28 bedrifter meldt seg interessert.

Som om ikke det var nok, blir det ny hjemmeside og logo i januar. Og etter hvert skal trioen utvides til en kvartett.

– Det blir ansatt en ny medarbeider i 100 prosent stilling, men vi må først se litt hvordan det skal rigges opp, sier Nilsen.

Brå overgang for Hallem

Hallem er den eneste verdalingen i Tindved nå, da både Nilsen og Sørli er steinkjerbygg. Hun har hatt hundre prosent stilling som prosjektleder siden august. Og ettersom hun selv har jobbet innen kulturnæringen de siste årene, som manusforfatter, artist, skuespiller og mer, ble det å sitte på andre siden av bordet litt av en overgang.

– Det har vært utrolig spennende, og litt utfordrende. Særlig siden jeg jobbet i en 170 prosents stilling som selvstendig, og fikk denne stillingen i tillegg, ler hun, og utdyper:

– Jeg prøver å fortsette litt med det jeg har holdt på med, og være litt skapende. Jeg har en del store prosjekt som ikke er helt ferdigstilt. Så jeg skulle gjerne hatt kapasitet til å jobbe to hundre prosent, men det kan jeg ikke – jeg må være litt mor også!

Sørli og Nilsen holder også på med kultur selv, noe de har gjort over lang tid. Sørli spiller i storbandet Gladiolus, mens Nilsen synger, og er kjent som den ene halvdelen av duoen Nilsen og Aalberg.

– Kanskje er grunnen til at jeg liker rådgivingsbiten såpass godt er at jeg har vært der selv, og vet hvor skoene trykker. Slik føler jeg at jeg kan være til nytte for noen. Så får vi se hvor mye jeg rekker å gjøre på siden. Sjefen har sagt at jeg bør fortsette å være kreativ, sier Hallem, og ser bort på Nilsen.

– Vi har alle levd liv i bransjen, og jeg tror ikke det er sunt at vi slutter, heller, påpeker Nilsen, som faktisk sang i kirka før Tindved-gjengen møtte avisa.