Forfatter Torvald Sund slår seg sammen med Bymuseet i Levanger og Hege Hallan om en splitter ny teateroppsetning i bakgården til Emilies hus i Sjøgata 40 i Levanger sentrum.

Nå skal trehusbyens velkjente minihus få danne omrisset til en bakgårdskomedie lagt til 60-tallet.

–Handlingen utgår fra tittelen, «Rotterdam», sier Sund, og forklarer at handlingen er lagt rundt hovedpersonen Charles, som er en ung sjømann fra Levanger på reise til Rotterdam – som for øvrig er kallenavnet på bydelen i Sjøgata, hvor Emilies hus også ligger. Dermed trekkes det paralleller mellom inn- og utland.

–Utgangspunktet ligger i konfliktene som oppstår når sjømennene gikk i land, og stormene som da kom på land i både nærmiljøet og familien. Mitt mål er å skape et syn mot sjøguttene i denne tidsperioden, sier Sund.

Han røper også at fire ikke ukjente unge musikere fra Liverpool får en «rolle» i den historiske oppsetningen, som markerer første gang Sjøgata 40 brukes til et friluftsteater i bakgården. Det skjer etter grønt lys fra både Levanger kommune, byantikvar, naboer og andre som støtter opp om teaterprosjektet. For Torvald Sunds del vil oppsetningen føye seg inn i rekken av forestillinger han har skrevet med utgangspunkt i trehusbyen.

Får støtte

Prosjektet fikk i forrige uke 75.000 kroner fra Teateralliansen for utvikling av teaterprosjektet. I tildelingen slo de ut om lag 15 søkere i konkurranse om økonomisk støtte. Det bidrar til å realisere planene, som blir Bymuseets første teateroppsetning siden Brusvespillet på 90-tallet.

–Vi er veldig glade for å få tildelt disse midlene, sier leder i bymuseet, Sveinung Havik.

Museet har samarbeidet med Torvald Sund om oppsetningen i et halvt års tid, og er nå klare for å presentere rammene for sin felles satsing offentlig.

–Vi er veldig stolte av å kunne ha et slikt samarbeid. Vi tror også at siden handlingen er satt til 60-tallet vil oppsetningen appellere til mange publikummere som har et forhold til musikk og historiene fra den tiden, sier Havik fornøyd.

Bruker bakgården

Det støtter også produksjonsleder Hege Hallan, som mener det er viktig å ta i bruk flere bakgårder i Trehusbyen Levanger til offentlige formål og forestillinger.

Bakgården ved Emilies hus rommer en hage og uthus som byr på spennende muligheter for et uteteater. Foto: Tor J. Friberg

–Vi har noen flotte bakgårder i Levanger, som vi ønsker å ta i bruk i større grad, sier produksjonsleder Hege Hallan, som er hyret inn for anledningen.

For Torvald Sund er tildeling dobbelt gledelig, siden hans oppsetning Namsens Auge også ble tildelt 100.000 kroner til friluftsforestillingen i Grong. Han har i en årrekke fått spørsmål fra bymuseet om han kunne skrive et eget teaterstykke med utgangspunkt i Emilies hus. Og nå var tidspunktet riktig for prosjektet, mener han.

–Da var det naturlig å lage et historisk stykke med handling satt etter at Emilies hus ble bygd i 1898, sier Sund.

Bygger amfi

Oppsetningen får premiere cirka i begynnelsen av september, og antall oppsetninger og premieredato er nå i ferd med å bli spikret. Det samme gjelder skuespillerlisten.

–Vi kommer tilbake til hvem som skal være med på oppsetningen, sier Sund og produsenten lettere hemmelighetsfullt. Men de lover at det blir en intim oppsetning med publikum nærme hendelsene.

–Vi håper å kunne få plass til 120 publikummere, og vi ser på flere mulige løsninger med tribuner eller amfi. Uansett vil publikum komme nært på handlingen på scenen, sier Hallan.

Samarbeidspartnerne har også hyret inn levangermannen Tor Ivar Hagen som instruktør. Han er kjent som danser, skuespiller, koreograf og regissør. Nå er han før øvrig ansatt ved Oslo Nye Teater.

–Han kommer til å løfte opp hele teksten til Torvald i denne oppsetningen, sier Hallan entusiastisk.

Hun er svært glad for å ha sikret seg en så erfaren teaterfagmann, som også har sine barndomsrøtter i Levanger.

–Tor Ivar er en svært anerkjent instruktør, som vi er veldig glade for å med på laget. Nå jobber vi også med å spikre hele rollelisten for oppsetningen, som vi ser fram til å presentere senere, sier Hallan.