Levangers eldste bil, en Piccolo fra 1910, er ferdig restaurert og klar for å utstilles. I den forbindelse ble det lørdag arrangert et eget arrangement i Sjøgata, med musikk og fullt av veterankjøretøy. Alt til ære for den unike bilen. Og ikke nok med det: Den ble startet opp også, og kjørte gjennom Levangers gater for første gang siden 1928!

– Helt fantastisk, sier Sveinung Haviks om følelsen av å se den i sitt rette element. Havik er styreleder i Bymuseet i Levanger, og det er de som eier klenodiumet.

– Har dere ikke kjørt den i det hele tatt før nå?

– Ikke offentlig, nei. Så det er veldig lenge siden. Den har vel ikke blitt kjørt siden 1920-tallet, som er 80-90 år siden nå. Ellers har den stått på lager, forteller Havik.

– Det er helt unikt at vi har en sånn bil her på Levanger. Vi i bymuseet er stolte av å eie den, understreker han.

Skryt til mannen bak bilen

Restaureringen er gjennomført av Kjell Ivar Haltvik, og på lørdag var det han som fikk bilen igang og kjørte den rundt. Oppmøtte tilskuere fikk sitte på, noe som blidgjorde mange. Haltvik og bilen var mildt sagt populære, kan man trygt si, og hans innsats med Piccoloen har blitt godt merke til.

– Haltvik har vist en fantastisk kompetanse og evne. Vi får jo kommentarer fra Oslo og andre steder nå, og de er imponert av det arbeidet som er gjort med bilen, sier Havik i bymuseet.

MC fra 1917

Selv om Piccoloen var dagens naturlige midtpunkt, var den ikke alene om å være et kjøretøy av den sjeldne sorten. Steinar Røstad hadde tatt med seg en motorsykkel som er hundre år gammel om noen måneder: En Royal Enfield fra 1917. Den byttet han til seg mot en Harley-Davidson i 2012, men det først i år at den er ferdig restaurert.

– Jeg kjørte den først nå i forgårs, sier Røstad.

– Hvordan var det?

– Uvant, og litt vinglete, men det kom seg, svarer han.

Sett bort fra kjøretøy-delen av samlingen i Sjøgata sto Levanger Storband for musikken, ledet av Hanne Togstad, og man fikk kjøpt både kaffe og vaffel under arrangementet. Godvær ble det også, og alt i alt en fin dag til ære for Piccoloen.