Onsdag og torsdag ble årets forestilling av tiendetrinnet ved Verdalsøra ungdomsskole vist i Ørahallen. Tidligere har disse forestillingene blitt vist i gymsalen på den gamle ungdomsskolen (se Youtube-vedlegget fra 2010-oppsettingen), og etter at nyskolen så dagens lys i amfiet der. Populariteten har bare økt og økt, og de siste par årene har amfiet gått over sine bredder. For to år siden valgte noen å snu i døra på den siste forestillingen, fordi det var for fullt, og i fjor var det like stappfullt i og rundt amfiet.

Fylte idrettshallen også

Også i år fyltes publikumsplassene opp, selv om forestillingen var flyttet til den store idrettshallen.

– Det var seks hundre betalende voksne til sammen på de to forestillingene, pluss alle barna som gikk inn gratis. Vi hadde nok mellom 450 og 500 innenfor dørene på hver av dem, anslår assistent ved skolen og teknisk ansvarlig for scene, lyd og lys, Bo Terje Varslott.

I tillegg ble forestillingen vist for 8. og 9. klassingene ved skolen på dagtid, samt alle sjuendeklassingene som sokner til Verdalsøra ungdomsskole. Alt i alt godt over ett tusen publikummere.

Investering i framtida

Overskuddet fra forestillingen pløyes rett tilbake til kommende produksjoner ved skolen.

– Noen reagerer på at det tas inngangspenger, men jeg kan i hvert fall forsikre at alt går uavkortet tilbake til verdalsungdommen. Det går ikke til ordinær skoledrift, slett ikke til alle lærerne som jobber sent og tidlig for å få prosjektet i havn og ikke til klassekassene. Overskuddet er heller ikke større enn at det utgjør mellom 50 og 100 kroner per elev, så vi har funnet ut at det beste er å bruke det til nye oppsettinger, sier Varslott.

Det kan være innkjøp av instrumenter og rekvisitter, og det er også noen andre utgifter knyttet til oppsettingene, som eksempelvis leie av lysutstyr. Årets inntekter kommer altså neste års tiendeklassinger til gode.

– Sånn har det vært i alle år. Så egentlig er det vel bare de aller første tiendeklassingene som hadde musikkprosjekt som ikke har «fått noe igjen» for det, konkluderer assistenten.

Andre tider enn før

Den nå ti år lange tradisjonen har ført til at forventningene blant verdalsungdommen starter allerede på barneskolen. Produksjonene har dermed bevisst eller ubevisst også lagt seg på et veldig høyt nivå.

– Da min generasjon var unge, bestod oppsettingen før jul i å stå foran tavla og synge et par sanger med foreldre og besteforeldre til stede i klasserommet, smiler Varslott.

Det er opp til hvert enkelt team ved skolen hvordan de vil legge opp prosjektet og arbeidet i forkant.

– Samtidig har vi en meget dyktig rektor, som velvillig legger forholdene til rette uansett ambisjonsnivå, sier Bo Terje Varslott.

Fritt valg

I år var tiendeklasseteamet veldig tydelige på at terskelen skulle være lav, og at alle som ønsket det skulle få stå på scenen. Uten at det latet til å senke kvaliteten, snarere tvert om.

– Det var virkelig tøffe elever som stod på scenen i år, fastslår Varslott. Da passet det bra at forestillingen også handlet om helter.

Og en liten ekstra belønning ble det for elevene til slutt - med pizzafest på skolen før helgen.