Foran et forventningsfullt publikum i Sjøparken la jekta Pauline offisielt til kai sammen med DS Værdalen og robåten til elevene fra Fosen folkehøgskole, som i 26 år har rodd til Marsimartnan i trehusbyen Levanger. Det ble en stemningsfylt halvtime ved sundet, hvor Oddbjørn Hagen sang sammen med musikanter og sangere på jekta Pauline etter at dragonerne åpnet martnan med sin tradisjonelle salutt.

– Det er så deilig å endelig være i gang. Jeg må sende en stor takk til Jens Kristiansen og hans dugnadsgjeng fra Levanger Vel, som har jobbet døgnet rundt i det siste for å gjøre martnan mulig. Det har de gjort i 30 år, og de er en kjempegjeng som gjør dette mulig. De har rigget boder og torgområdet gjennom natten, så nå skal alt være klart til torsdag morgen og martnan, sier martnassjef Solbjørg Eggen i Marsimartnakomiteen.

Åpningsmiddag

Etter salutt, sang og et utdrag av forestillingen Västmannen ved fôrbondestatuen i Sjøparken ved skuespiller Tore B. Granås, vanket det rømmegrøt og en aldri så liten åpningsmiddag for spesielt inviterte på Dampskipsbrygga like ved Sjøparken. Utdraget fra Västmannen var en forsmak på fullforestillingen i Levanger bibliotek senere samme kveld.

– Dette er første gang vi arrangerer en slik velkomstmiddag. Tanken er å invitere alle tilreisende  til martnan på en felles middag og velkomst kvelden før martnan kommer. Hit kommer også andre bidragsytere, som dragonerne, Fosen folkehøgskole og båtreisende, sier martnassjefen.

Ølfest

Med på middagen var også fylkesmannen, ordfører Robert Svarva, ordføreren i Overhalla og en rekke andre lokale bidragsytere og kulturpersonligheter som Västmannen-forfatter Torvald Sund.

– Med oss her i kveld er tradisjonsbærere, som Fosen folkehøgskole og jekta Pauline, samt dragonerkorpset og mange andre. Dere bidrar til å gjøre martnan til et trivelig arrangement, sier Svarva fornøyd.

Samtidig som at de ble servert rømmegrøt på brygga, startet martnans første arrangement på torget. Der åpnet Marsimartnans mikrobryggerifestival dørene til torglavvoen med to hundre ølinteresserte deltakere og en rekke lokale hjemmebryggere samlet under samme lavvotak.