- Jeg tror det betyr mye for deltakerne at de har noe fast å gå til. Forskning sier jo at sang stimulerer utviklingen av endorfiner, og når man synger blir man jo litt lettere til sinns, sier rektor ved kulturskolen i Levanger, Oddbjørn A. Hagen.

- Trivelige låter

Allsangen runger godt i veggene i rådhuslokalene. Det har den gjort siden starten i 1999, etter et initiativ fra Bodvar Sonstad, Odd Håpnes og Frode Hallem. Siden den gang har eldre møttes i glassgården hver fjortende dag for å synge med til, eller bare høre på, god, gammel musikk.

I dag er det Oddbjørn A. Hagen, tidligere musikklærer Hans Marschhäuser og biblioteksjef Vidar Lund som bytter på å styre showet i rådhuset.

- Vi prøver å variere opplegget hver gang, og har syv forskjellige sanghefter som har vært med siden starten. Der er det kanskje ikke så mange moderne sanger, men det er låter som er trivelige og som passer til allsang, sier Hagen.

Allsangen, eller gladsangen som deltakerne også kaller den, ble startet i en tid hvor kultur- og helsetiltak virkelig ble satt i fokus, og legen Bodvar Sonstad var en stor pådriver på dette området. Det kan også nevnes at han var blant de som kjempet for røykefrie soner innendørs.

- P.A. Røstad var dessuten med i sin tid. Han samlet notematerialer de første årene og likte veldig godt å være med på arrangementene, sier Hagen.

Tar ofte en svingom på gulvet

Når Hagen står foran forsamlingen i glassgården er det gestikulering på høyt nivå og en enorm innlevelse i sangen. Han går ofte bort til deltakerne ved bordet og får opp volumet ytterligere.

- Jeg tok meg en svingom med ei dame i dag. Hun har hatt et slagtilfelle og vært litt redusert den siste tiden, men likevel tar hun og ektemannen turen fra Ekne stort sett hver fjortende dag. Det er artig, sier Hagen.

Det er ikke sjeldent at det blir en svingom på flere av deltakerne når arrangementet går mot slutten.

- Da kjører trekkspillerne i gang en gammeldans-låt, for eksempel Frøsøminner, og da kommer mange ut på gulvet, sier han.

Innimellom slagene blir det også tid til høytlesning av både dikt og historier.

- Det er noen som skriver selv, blant annet var det ei fra Levanger nå som beskjedent stakk frem et ark med et dikt til meg. Hun ville ikke lese selv, men det er likevel artig at folk uoppfordret bidrar på denne måten, sier han.

Se video fra allsangen:

Skaper liv i rådhuset

Hagen påpeker at allsang-treffene gjør at det blir litt liv og røre i arbeidsområdene på rådhuset.

- Jeg vet ikke om alle liker å lytte til godt voksne folk som synger, men vi har fått mange koselige kommentarer i alle fall. Det er et trivselstiltak for de som er her, og det har blitt en møteplass, sier han.

På det meste har det vært rundt 50-60 deltakere, men arrangørene kunne gjerne tenkt seg at flere tok turen.

- Vi er veldig opptatt av at dette tiltaket skal leve videre i årene fremover, derfor ønsker vi folk i alle aldre velkommen. I blant har vi besøk av barnehager som fremfører låter, og det er også psykisk utviklingshemmede fra Staupshaugen verksted som deltar. Det er ikke alle av dem som har språk, men da spiller vi sanger som de liker, og det ser det ut som de setter pris på, sier han.

Neste arrangement med allsang i glassgården er 18. september.