Verdalingene og levangsbyggen gikk oftere på kino i 2016 enn i 2015. Det kunne kinosjefene i de to kommunene slå fast allerede før romjulsbesøket var medregnet. Nordisk Film Verdal Kino øker med omtrent seks prosent, mens Festiviteten kulturhus og kino går opp ca. fire prosent. Og begge kinoene har spennende ting i vente i 2017. Festiviteten feirer 100-årsdagen onsdag 4. januar, og i løpet av første kvartal skal det vedtas om kinoen blir der den er, eller om den skal flyttes. Det opplyser Astrid Olaussen, som har vært kino- og kulturhussjef der siden september. Verdal kino, på sin side, skal oppgradere salen med sofaer når januar går mot februar.

Verdal kino kan skilte med litt over 68 000 besøk i løpet av 2016. Selv om det er et stykke unna rekordåret 2010, da de hadde 73 552 solgte billetter på Verdal, er det omtrent 5000 flere besøk enn i fjor. Da blir kinosjef Eli Røthe godt fornøyd.

– Det er veldig bra, og vi er godt fornøyde. Det er folket òg, tror jeg. Besøket er helt fabelaktig, sier Røthe til avisa over telefonen.

– Økningen er fin, men det er alltid filmene som bestemmer hvor bra besøket blir. Særlig de norske filmene er populære, og vi ser hvor viktig de er for oss. Fire av de fem mest besøkte filmene våre er norske, og fem av de seks på toppen, legger hun til.

Filmen med høyest besøkstall i Verdal ble i år «Børning 2», med sine 4538 solgte billetter. Deretter følger «Kongens nei», «Snekker Andersen og julenissen» og «Mannen fra Snåsa».

Romjulsbesøket har også vært formidabelt for Verdal kino, hovedsakelig på grunn av enda en norsk film. Totalt har 1441 billetter blitt solgt fra og med første juledag til onsdag, og 721 av dem krediteres «Dyrene i Hakkebakkeskogen», som hadde premiere på første dag jul.

– At vi har nesten 500 besøkende hver dag så langt i jula er veldig bra, og i hvert fall at vi klarer å ha over 400 her på første juledag – det er kjempemessig. Det er tydelig at verdalingene og de andre som kommer hit setter pris på kinoopplevelsen, og det er vi som jobber her veldig glad for, sier Røthe.

Birkebeinerne var en av de store norske filmene Eli Røthe, kinosjef ved Verdal kino, kunne vise til publikum i år. Her avbildet før utekino-visningen i sommer hos Lars Børre Hallem & co. i SNK.

Spennende år i møte

På Festiviteten var kinobesøket en god del mindre enn i nabokommunen, slik det har pleid å være. Per 29. desember hadde 18 108 kinobilletter blitt solgt i Levanger, hvilket betyr en oppgang fra fjoråret. Da solgte Festiviteten 17 393 stykk.

– Vi ser en liten oppgang, og vi er fornøyde vi, ja. I tillegg kommer Dyrene i Hakkebakkeskogen til å dra tallene opp litt til. Det har vært et godt kinoår, og jeg synes det er artig at så mange norske filmer gjør det bra, sier kino- og kulturhussjef Olaussen.

Topplista hos Festiviteten besto nemlig av Snekker Andersen, Børning 2 og Kongens nei. Ganske lik topplisten til Verdal, men forskjellen er som påpekt mye større når det gjelder besøkstall. Likevel plager det ikke Olaussen nevneverdig at 50 tusen færre kinobilletter ble solgt i Levanger enn i Verdal.

– Akkurat nå er det vanskelig å sammenligne, for Verdal har flere saler og en mye mer moderne kino. Grunnlaget er helt forskjellig, og jeg mener det er plass til begge. Selvfølgelig skulle jeg gjerne ønsket alle dro hit for å gå på kino, men det er forståelig at de drar til Verdal. De har et bredere tilbud. Det er bare sånn det er, sier Olaussen.

– Også er jo ikke vi bare en kino. Vi bruker salen til mye annet, og de som besøker andre kulturarrangement blir ikke medregnet i denne statistikken. Faktisk tror jeg det er like mange folk som besøker Festiviteten totalt som ser kino på Verdal, påpeker hun.

Men hvordan Festiviteten og kinotilbudet blir i fremtiden, er fremdeles usikkert.

– Det har jo vært en del utredninger hvor man har fått presentert de forskjellige mulighetene, og i løpet av første kvartal skal det vedtas hvor kinoen blir, og i hvilken form. Blir den på Festiviteten må den utbygges med flere saler, ellers flyttes den. Vaskeritomta har blitt nevnt som et mulig alternativ, og det å legge den ved siden av biblioteket, oppsummerer Olaussen.

– Hva ønsker du?

– Jeg ville gjerne hatt en ny kino og en ny sal for kulturproduksjoner. Det hadde vært skikkelig artig å satt i stand Festiviteten slik den en gang var, med en konsert- eller festsal, og kinoen utenom, svarer hun.

Får sofaer (!) i salen

Om 2016 var et godt kinoår er det også mye spennende å vente seg på lerretet i 2017. «Marcus & Martinus – sammen om drømmen», «The fate of the furious», «Fifty shades darker», «Skjønnheten og udyret» og «Pirates of the Caribbean: Dead men tell no tales» er blant filmene som forventes å bli godt besøkt.

– 2017 ligger an til å bli et bra kinoår med mange storfilmer, sier Olaussen ved Festiviteten, og Verdal kinos Eli Røthe er enig.

– Jeg tror det kan bli et år like bra som dette, men det er alltid vanskelig å si. Vi har allerede et par utsolgte forestillinger, til Marcus & Martinius-filmen. Og den ene forestillingen som er lagt ut til Fifty shades-filmen holder også på å bli utsolgt, og det er ikke før i februar!

På Verdal kino vil også storsalen få en liten oppgradering i månedsskiftet januar/februar. Da skal de sette inn en rad med sofaer der man kan sitte to og to. Disse sofaene blir bare å finne på den bakerste rekken i salen.

– De blir litt eksklusive, ja, og vi er spent på å se hva publikum synes om dem, sier Røthe.