– Det er kanskje ikke rett beskrivelse å si at jeg kaller Levanger for hjem lenger – når det er såpass lenge siden jeg flyttet, men uansett så blir det fint å komme tilbake og synge i kirka.

Og vi har noe å glede oss til. Blant ekspertisen så blir Marita nevnt som en av de aller beste vi har i Norge innen operasang. Det understrekes kanskje også gjennom at hun har vært fast ansatt ved Den Norske Opera siden 2008. Det var kanskje også noe symbolsk over at hun ble ansatt samtidig som praktbygget i Bjørvika ble åpnet.

Men hun trådte altså sine barnesko på Gjemble.

– Jeg gikk faktisk mine tre første skoleår på Gjemble barneskole, men den er vel nedlagt nå?

Hun har heller ikke fått med se at Nesheim barneskole er flyttet, og at vi har fått en ny flott ungdomsskole på Røstad.

Marita kom til Levanger fordi foreldrene skulle ta lærerutdanningen sin her. Begge har som Marita flyttet. Far Håvard Kvarving bor i Trondheim, mens mor Rigmor Sølberg bor i Moelv.

Etter videregående musikklinje på Inderøy, gikk turen til Toneheim folkehøyskole, før hun fikk sin diplomutdanning i sang ved musikkhøyskolen i Oslo. Medregnet studier i Trondheim, så har Marita til sammen seks år med høyere utdanning innen sang.

Marita har passert de førti i år, men er fortsatt fri og frank. Over jul flytter hun til Nesodden – en liten båttur fra Oslo, for som hun sier:

–Jeg liker fred og ro når jeg har fri, og liker ikke å bo så tett på folk heller. Derfor gleder jeg meg til å flytte ut av byen og til mer landlige omgivelser.

Hva savner du fra Levanger?

–Jeg vant til en stor by, og har reist mye rundt i verden, så det er nok den lille sjarmen som Levanger har ved seg. Nærhet til fjorden, som «snirkler» seg innover landskapet. Det er i hvert fall ikke tvil om at Levanger er den desidert fineste byen i fylket – langt foran både Stjørdal og Steinkjer.

Hva savner du minst?

–Det er nok det at det er såpass små forhold. Jeg liker å forsvinne litt i mengden når jeg ønsker det, og setter pris på anonymiteten. I tillegg så er det flere tilbud i en stor by – på mange områder.

Har du noen gode minner fra oppveksten?

–Jeg tror det het musikkskolen den gang. Jeg hadde selvsagt Oddbjørn Hagen som lærer. Det er mange flinke kulturpersonligheter i Levanger. Om jeg ikke la merke til det den gang, så har nok flere av dem bidratt til å gjøre meg til den jeg er i dag.

Hvordan holder du deg oppdatert om det som skjer i Levanger?

–Der er jeg nok ikke så flink som jeg burde.

Det hender jeg er innom Levanger-Avisa på nett – uff ja, unnskyld – Innherred. Min far er fra Beistad og abonnerer på Trønder-Avisa.

Når jeg snakker med han, så hender det at jeg får litt lokalstoff med på kjøpet.

Flytteplaner tilbake?

–Hvis dere bygger operahus ytterst på havna, så kan jeg være syngende operasjef. Tenk så fint det vil bli for ytterøyningene når de kommer med ferja og ser det storslagne bygget i innseilingen. Nei, spøk til side, det er nok liten sjanse for det, men jeg kommer gjerne oftere på besøk – både for å synge og se mine barndommens trakter igjen.