Det er målbevisst satsing på praksisplasser som er bakgrunnen for suksesshistorien.

– Vi var noe avventende i starten, men i dag angrer jeg slett ikke på at vi takket ja til å skape praksisplasser for NAV og Fides. Etter fire år kan vi trygt slå fast at dette er vellykket, smiler Tore Svenden, butikksjef hos Kiwi Kirkegata.

Han var fersk i jobben da spørsmålet ble aktuelt, og Svendsens reservasjon i starten var ikke begrunnet i noen skepsis mot å ta inn unge på arbeidstrening. Sjefen var en smule skeptisk til om han og resten av staben ville ha tid til å følge opp praksis-medarbeiderne godt nok. Tvilen viste seg å være ubegrunnet.

23 faste medarbeidere

– Jeg fryktet at det ville kreve mye tid og ressurser, for det forplikter naturligvis å inngå et slik samarbeid. I ettertid kan man lett konstatere at det var vel verdt investeringen vi gjorde i å bli en opplæringsbedrift, for i dag betyr ikke dette ekstraarbeid i det hele tatt. Dette brenner jeg virkelig for, bedyrer sjefen for en av Levangers største dagligvareforretninger.

Den nordligste Kiwi-butikken i trehusbyen har budsjettert med en årsomsetning på 67,5 millioner kroner i inneværende år. Den teller ikke mindre enn 23 fast ansatte medarbeidere, fordelt på ni årsverk. Dette er Levangers eneste søndagsåpne forretning.

– Åtte unge har gått fra praksisplass til fast arbeid hos oss. I tillegg vet jeg om flere som har fått fast arbeid andre steder, etter å ha vært i opplæring her, bedyrer Tore Svendsen.

Individuell tilrettelegging

Han understreker at ledergruppa i butikken alltid diskuterer bredt en henvendelse om en praksisplass, og man sier ikke ja takk dersom forholdene ikke ligger til rette for det. Svendsen & co har erfart at de utplasserte har ulike forutsetninger for å fungere i en butikk, men sjefsgruppa har et grunnleggende ønske om at praksismedarbeideren skal finne seg til rette. Det gjelder ikke minst sjefen selv.

– Noen trenger mer opplæring og veiledning enn andre, som kan være selvstendige fra første dag. Det gjelder å tilpasse opplegget etter den enkelte, og i samarbeid med en pedagogisk yrkesveileder fra NAV eller Fides, sier Svendsen.

– Kritiske røster kan hevde at praksisplasser gir tilgang på billig arbeidskraft?

– Jeg er ikke enig i en slik påstand, og vi gjør i alle fall ikke dette ut fra økonomiske motiver. Vi næringsdrivende har et klart samfunnsansvar, og må prøve å bidra til at blant annet unge mennesker klarer å få arbeid. Arbeidsmarkedet er trangt, og spesielt vi i butikkbransjen har en plikt til å gi unge en sjanse. Det er selvsagt en fordel, men ingen forutsetning å ha kompetanse i næringen - for alle kan arbeide med service.

Gir selvtillit

– Du stiller krav til praksis-medarbeiderne?

– Ja, helt klart. Vi forlanger at de møter opp, og registrerer selvsagt fravær. Noen skuffelser vil det alltid være, men et overveldende flertall fungerer veldig bra. Jeg har sett flere som kommer hit med liten selvtillit og blikket rett ned i bakken, som etter bare noen dager har kommet ragrygget, tatt egne initiativ i butikken og stått fram med en helt annen tro på egne ferdigheter. Det er virkelig flott å oppleve, sier en glødende engasjert butikksjef.

– Hva forlanger dere av de unge?

– At de kommer når vi har avtalt, og at de ønsker å gjøre en jobb. Hvis de i tillegg har et smil, godt humør og stå-på-vilje, da har vi kommet langt på veien mot å lykkes sammen. Vi har alltid fylt opp vaktene med medarbeidere i den faste staben, og praksis-deltakerne går aldri inn og erstatter dem.

Topp oppfølging

Fides-veilederne Gina Balgaard og Erlend Arnesen har veldig mye godt å si om det fruktbare samarbeidet med Kiwi, som holder til rett i nabolaget ved ferjeleiet i byen.

– For mange unge kan det virke skummelt å prøve seg i en butikk der det blir stilt krav og de må forholde seg til den ordinære arbeidsplikten. Noen vet lite om hva arbeidslivet krever av regler og faste rammer. Tore Svendsen og de andre Kiwi-sjefene tar imot dem på en utmerket måte, er ryddige i forhold til krav og forventninger, og følger opp på en utmerket måte, sier Balgaard og Arnesen.

P.S.: Fides har som formål å gi individtilpassede tilbud til sine brukere, og ha spisskompetanse innenfor aktivitetsfremmende og arbeidsrettede tiltak. Bedriften ønsker å hjelpe flere mennesker på veien mot å bli en aktiv deltaker i samfunnet og til et liv med meningsfylt aktivitet.