I en pressemelding utsendt fredag 27. november melder NAV at det er 1745 helt ledige personer i Nord-Trøndelag. Det tilsvarer 2,6 prosent i fylket, og er på samme nivå som på denne tiden i fjor. For landet som helhet er ledigheten nå på 2,9 prosent. Siden utgangen av august har ledigheten gått betydelig ned.

Kværner-oppdrag vises

Den største nedgangen i ledigheten er innenfor kategoriene ledere, barne- og ungdomsarbeidere og i industrien. Innenfor industrien er det nå 43 færre ledige i fylket, en nedgang på tolv prosent sammenlignet med tallene fra i fjor. I Verdal er nedgangen i ledighet størst målt i antall personer, med 49 personer.

- En betydelig andel av disse er arbeidsinnvandrere. Dette viser tydelig at Kværner er i gang med forproduksjon til Johan Sverdrup-feltet, sier Vegard Rydningen, fylkesdirektør i Nav Nord-Trøndelag.

Industrien er imidlertid fortsatt den bransjen med flest antall ledige, foran bygg- og anlegg, butikk- og salgsarbeid, serviceyrker og helse- pleie og omsorg.

Oppgang blant ingeniører

Ledigheten blant ingeniører og IKT-arbeidere har gått kraftig opp i fylket, med 60 prosent. Det er nå registrert 109 arbeidsledige ingeniører i Nord-Trøndelag.

- Selv om dette ikke er så mange sett i forhold til «oljefylkene», er utfordringen forholdsmessig stor for Nord-Trøndelag. Tilgangen på stillinger er knapp – det er kun 15 utlyste stillinger innenfor ingeniør/IKT nå i november. Dette betyr at mange nok må tenke alternativt og også være villige til å flytte på seg, sier Rydningen.

Bare Namsos bedre

Stjørdal har størst ledighetsøkning blant bykommunene med 21 prosent. Ledighetene i Levanger har økt med 15 prosent. I Verdal har ledigheten nå gått ned med 16 prosent. Kun Namsos har bedre tall, hvor ledigheten har sunket med 17 prosent.

I Verdal er det nå 252 personer helt uten arbeid, 49 færre enn i fjor på samme tid. For Levangers vedkommende er tallet 296, en økning på 39 personer. I prosent er arbeidsledigheten i de to kommunene henholdsvis 3,4 og 3,0 prosent.

50 personer er på tiltak i Levanger, og 72 personer i Verdal. Antall ledige stillinger i Verdal oppgis til 21, mens tilsvarende tall for Levanger er 60.