Det er på lille julaften det skjer. På Arken dekkes det opp til fest, og her skal enslige og par, gamle og unge, friske og syke, rike og fattige samles til en «annerledes jul».

Ressurser for hverandre

En knapp måned før julefesten på Arken er Anne Nordskag tydelig på at dette arrangementet favner vidt.

– Ingen skal føle på at de «er for rike» til å være med. Vi er ressurser for hverandre, sier Nordskag. De som selv ikke greier å ta seg til Arken, kan be om å bli hentet med bil.

Arrangementet er det tredje i rekken, og er blitt svært godt mottatt av de som har deltatt. Det som ga støtet til oppstarten, er det faktum at over en halv million nordmenn er eller annen gang har feiret julaften alene. Dette gjelder også for folk som bor i Verdal.

– Hva skjer på Arken?

– Vi dekker langbord og serverer risengrynsgrøt, kyllingfilet, ribbe med tilbehør og julekaker og kaffe. Det blir julegaver til alle, og det blir sang og musikk, forteller Anne Nordskag.

Kan opphøre

Entusiasmen er stor i Frivilligsentralen i Konsul Moes gate. Her pakkes det gaver, det skrives søknader om støtte til forskjellige aktiviteter neste år og det pusses opp.

– Vi har gjort veldig mye de to siste månedene, etter at Hege Anita Austad ble ansatt som daglig leder i Frivillig Verdal, sier Anne Nordskag som er primus motor i samvirke.

Denne organisasjonsformen gjør at politikerne ikke kan nedlegge sentralen, men de kan vedta at det ikke gis videre støtte.

Det er det lagt opp til i neste års budsjett, noe som vil få den indirekte konsekvens at Frivillig Verdal opphører av økonomiske årsaker. Uten støtte fra kommunen blir det heller ikke penger å få fra Kulturdepartementet.

Frivilligsentralene har fått rammer i form av statlig økonomisk støtte som det må søkes om hvert år. Kommunen forplikter seg på å dekke minst 40 prosent av driftsbudsjettet.

Nordskag gruer seg til et eventuelt negativt vedtak i kommunestyret den 14. desember. Hun legger ikke skjul på sin frustrasjon om så skjer.

– I så fall blir det stopp i januar, fastslår Nordskag som ikke forstår hvordan en kommuneansatt kan ta over den store bredden med aktiviteter som frivilligsentralen administrerer. Skal en ansatt fra kommunen gå omkring å spørre folk og næringsliv om støtte, spør Nordskag.

Pensjonist-støtte

Einar Johannessen er leder i pensjonistforeningene Aker Verdal/Kværner Verdal. På vegne av foreningen utrykker han full støtte til Frivillig Verdal, og mener det bør bestå.

– Det er litt rart at de kan kutte støtten til Frivillig Verdal. De sier at de ikke kan se noe resultat, men det er jo så mye som skjer gjennom Frivillig Verdal, som for eksempel Statement på 16. mai. Det er et kjempearrangement. Vi forundres over det som er i ferd med å skje, sier Johannessen.

Styreleder Anne Nordskag i Frivillig Verdal minner også lokalpolitikerne om samarbeidet med Ungdomskontakten om sommerjobber, miljøteamet på ungdomsskolen, sykehjemmene og andre prosjekter.