I en NTB-reportasje nå på nyåret, trykket i flere Amedia-aviser på Østlandet, fortelles det om 19 år gamle Ole-Herman Bakken som fikk sine to første lamaer for fire år siden. Nå har han 18 av de søramerikanske dyrene på beite i skog og mark på familiegården Hedmark.

– En av grunnene til at vi skaffet oss lamaer var at det begynte å gro igjen rundt gården. Dessuten har vi ikke sett snurten av rovdyr her siden lamaene kom hit, det var en konstant fare for saueflokken før vi fikk lamaer, poengterer Bakken.

Levangermann foregangsmann

I samme reportasje fortelles det at de første lamaene kom til Norge for bortimot 20 år siden. Øyvind Ness, som har lamafarm i Levanger, var blant de aller første som importerte lamaer hit til landet. Dyrene ble da hentet fra Sverige.

Han driver nettstedet Norsk lama sammen med en venn, og til sammen har de to 60-70 lamaer.

– De går ute hele året, og trenger ikke mye stell. Lamaer brukes til flere formål. De har vist seg som effektive sauegjetere, men våre lamaer blir mat, forteller Ness til NTB.

Lamakjøtt har en spesielt god viltsmak.

Kan også lage ull

Det er også mulig å klippe lamaenes myke ull og lage garn av.

– Men det er ikke noe vi satser på, så det er lenge siden vi klippet lamaene her. De trenger ellers ikke å klippes, idet ulla naturlig røyter av. Skal ulla bli skikkelig myk og fin, bør riktignok dyrene klippes regelmessig, påpeker han.