For tredje året kan barnehagen Barnas Moa på Borgsmoen gård ved Børsåsen dokumentere at minst 90 prosent av maten som serveres er økologisk.

– Vi er ikke en diettbarnehage, men en barnehage som serverer økologisk varmmat, poengterer eier og daglig leder Knut Thomas Johansen.

Var den aller første

Debio har i 30 år vært garantisten for at varer merket med sine godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte.

For å få Debios såkalte valørmerke må virksomheter kunne dokumentere at minst 15, 50 eller 90 prosent av maten som serveres er økologisk og bærekraftig produsert og sertifisert. Da Barnas Moa fikk sertifiseringen i 2013, var de den eneste barnehagen i landet som hadde 90 prosent økologisk mat.

Ifølge Idun Bjerkvik Leinaas i Debio velger stadig nye virksomheter å melde seg inn i valørmerkeordningen.

– Nå er det 16 barnehager i ordningen. Av disse har 10 barnehager minimum 90 prosent økologisk mat og drikke, sier Leinaas.

Lokal mat

I Levanger har de et godt lokalt samarbeid.

– Nå for tiden er det ikke vanskelig å få tak i økologisk mat. Det kan være utfordrende med ferskvare i enkelte sesonger. Men tørrvare og meieriprodukter er uproblematisk. I tillegg har vi et godt samarbeid med Coop Mega og Coop Extra i Levanger. Der kan vi bare spørre om å få tilgang til det vi trenger. Vi drar dessuten ofte til Sæther gård, og forsøker å ta i bruk lokal mat så godt vi kan, sier Johansen.

Skaper forståelse

Ifølge Leinaas er det mange barnehager som ser på matlagingen som en tidstyv. Ved Barnas Moa ser de ikke slik på det.

– Vi bruker mer tid på mat og i og med at vi er på en gård. Men samtidig får barna være med og plante, høste og plukke. Vi lukter og smaker, og får barna til å forstå hvor maten kommer fra og hvordan ting henger sammen.

– Er det dyrt?

– Det er dyrere. Men det som virkelig er dyrt er å kaste mat, så vi jobber mye med ressursforvaltning slik at vi ikke hiver så mye. Kjøtt er ekstra dyrt når det er økologisk, så vi begrenser kjøttandelen noe, sier Johansen.

Betaler ekstra

Foreldre må betale 600 kroner i kostpenger i måneden.

– Det er forskjellig fra barnehage til barnehage hvor mye man tar. Vi tar kanskje 200-300 kroner mer enn andre. Men da får barna mer mat også. Foreldre trenger ikke stresse med å lage frokost. De trenger heller ikke stresse med middag, for barna får varmmat i barnehagen hver dag, sier Johansen.

Han tror mange velger Barnas Moa nettopp på grunn av maten.

– For noen er dette med fullverdig varmmåltid det viktigste i barnehagen. Vi ser at småbarnsmødre, og fedre også, har blitt veldig bevisst på hva barna spiser, sier Knut Thomas Johansen.